Social

5 produse falsificate frecvent din magazinele românești

5 produse falsificate frecvent din magazinele românești

Multe produse falsificate își fac loc pe rafturile magazinelor românești, iar cele mai multe sunt cele alimentare. Cu ajutorul aromelor și al coloranților artificiali, producătorii care nu respectă legea își înșală ușor clienții. Iată 5 dintre cele mai frecvent falsificate alimente din magazine și cum poți să le verifici.

 

 Produse falsificate frecvent: laptele

 

Cantitatea de grăsime din lapte este mult diminuată în timpul procesării lactatelor.

 

Grăsimea naturală a laptelui este extrasă pentru a fi folosită la diverse brânzeturi, iaurturi sau pentru smântână. Dar gustul are de suferit și unii producători înlocuiesc grăsimea din lapte cu grăsimi vegetale, untură și chiar uleiuri minerale.

Când laptele nu mai are gust și miros de lapte, iar culoarea lor pare nefiresc de albă, e mai bine să îl arunci. Este un lapte contrafăcut, care ar putea fi dăunător sănătății tale.

Mierea este adesea contrafăcută

În România, sunt tot mai puțini producători autentici de miere, iar pe rafturile magazinelor ajunge tot mai des mierea ”made in EU”, adică de origine incertă. Este un aliment care ajunge foarte des pe lista cu produse falsificate.

Mierea poate fi contrafăcută cu sirop dulce de porumb, cu zahăr sau melasă și tot felul de coloranți sau arome artificale pentru a imita parfumul ei natural.

Uleiul de măsline

Ai grijă să cumperi mereu un ulei de măsline de calitate, presat la rece, chiar dacă este mai scump. Multe tipuri de ulei de măsline sunt falsificate cu ulei de floarea soarelui sau tot cu ulei de măsline de calitate inferioară, extras din turtele încălzite de măsline.

Mezelurile

Se știe deja că cele mai multe mezeluri sunt făcute din resturi de carne, cartilagii și pielițe și tot mai puțini producători folosesc carne de calitate. Indiferent de tipul lor, că e vorba de șuncă presată, mușchi sau crenvurști, mezelurile au un loc de top pe lista cu produse falsificate.

La resturile din care sunt făcute se adaugă amestecuri incerte de cereale, coloranți și arome artificiale și tot felul de substanțe sintetice menită să păstreze mezelurile mai multă vreme pe rafturi.

Făina, și ea pe lista cu produse falsificate

În făina de calitate din grâu se poate adăuga făina de ovăz, care este mult mai ieftină, pentru a-i spori cantitatea. Se mai adaugă și afânători și substanțe care fac aluaturile să dospească rapid, iar gospodinele care o folosesc cu greu își dau seama de înșelătorie.

Dacă se întâmplă să cumperi o făină care are culoarea schimbată, iar aluatul nu crește deloc, este posibil să fie contrafăcută.

 

Sursa: Libertatea pentru femei

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*