Turism

Tot ce trebuie să știi dacă mergi în vară în Grecia, Italia sau Spania. Unde sunt interzise selfie-urile sau se dau amenzi pentru șlapi

Tot ce trebuie să știi dacă mergi în vară în Grecia, Italia sau Spania. Unde sunt interzise selfie-urile sau se dau amenzi pentru șlapi

Țările din Europa sunt tot mai stricte în ce privește protejarea patrimoniului sau asigurarea liniștii publice, așa că cei care vor o vacanță în vara aceasta în Grecia, Italia, Spania sau Franța trebuie să știe care sunt regulile noi.

Turiștii trebuie să știe că în Portofino selfie-urile pe dig pot aduce o amendă de 270 de euro, iar în Malaga riști până la 750 de euro dacă mergi fără tricou prin centrul orașului.

Reguli în Spania

În Spania, presiunea turistică a determinat autoritățile din diverse regiuni să adopte reguli stricte. În Catalonia, guvernul regional intenționează să majoreze taxa de ședere la 15 euro pe noapte, dublu față de nivelul actual de 7,5 euro, iar în Barcelona, municipalitatea a crescut suplimentar taxa la 6,75 euro pe noapte pentru oaspeții cazați în hoteluri de cinci stele. Această taxă se adaugă celor 3,50 euro plătiți în regiune, ceea ce înseamnă că, într-un sejur de o săptămână la un hotel de cinci stele, vizitatorii vor achita în total 47,25 euro în plus față de tariful camerei.

Portul central al Barcelonei a redus numărul acostărilor zilnice de la 10 la șapte.

Reguli în Italia

Italia a răspuns la valul de turiști cu taxe noi și restricții menite să protejeze patrimoniul și să reducă aglomerația. În Veneția, a fost reintrodusă o taxă de acces pentru turiștii de o zi care variază între 5 euro (când biletul este achiziționat online din timp) și 10 euro (pentru cei care plătesc la fața locului), iar cine nu dovedește plata riscă amenzi de până la 300 euro.

în orașul lagună nu se mai pot folosi difuzoare portabile, grupurile de turiști nu pot depăși 25 de persoane, iar înotul în canale a fost interzis, cu sancțiuni de până la 1.000 euro.

Portofino a introdus interdicții pentru persoanele care stau prea mult pe chei și blochează traficul pietonal sau rutier, astfel că oricine este surprins în această situație, între orele 10:30 și 18:00, riscă o amendă de 270 euro.

În Roma, Colosseumul are acum o limită de prezență de 3.000 de persoane simultan, iar în apropierea principalelor atracții este interzis să circuli fără tricou sau să atârni lacăte de dragoste pe podurile vechi.

În Sardinia, unele dintre cele mai spectaculoase plaje impun cote zilnice și rezervări prealabile: de pildă, plaja Tuerredda, cu forma sa de semilună, poate primi maximum 1.100 de persoane pe zi, cu rezervare printr-o aplicație specială,

Reguli în Franța

În Franța, autoritățile au adoptat un cod al bunelor maniere în spațiul public, în special în capitală și pe Coasta de Azur.

În Paris, este interzis consumul de alcool în multe zone publice, iar amenzile pot ajunge până la 135 euro.

De asemenea, pe litoralul Coastei de Azur, cunoscut pentru eleganța sa, există un soi de „poliție a modei” care verifică ținuta turiștilor, iar în Cannes și alte localități, purtarea costumului de baie pe străzi poate duce la amenzi de 38 euro. În Marsilia, angajați ai primăriei au dreptul de a demonta cu flexul cutiile cu chei (key boxes) montate ilegal la casele de vacanță, dacă gazdele nu se conformează somațiilor de înlăturare.

Reguli în Grecia

Grecia încearcă și ea să protejeze patrimoniul antic și mediul fragile, adoptând măsuri de limitare a numărului de vizitatori la cele mai cunoscute situri și pe insule.

În Atena, la Acropole s-a impus o limită zilnică de 20.000 de vizitatori, toți fiind obligați să achiziționeze bilet cu oră fixă; în plus, purtarea tocurilor ascuțite este interzisă pentru a nu deteriora suprafețele antice, iar amenzile pot ajunge până la 900 euro.

Pe insulele Santorini și Mykonos, autoritățile au stabilit o taxă de 20 euro pentru fiecare pasager de pe vasele de croazieră în sezonul de vârf, iar Santorini limitează la 8.000 numărul zilnic de turiști care pot debarca de la croaziere. Pentru a păstra cel puțin 70% din suprafața plajelor libere de șezlonguri și umbrele comerciale, s-a introdus regula că plajele să nu fie supraîncărcate cu facilități turistice. Mai mult, colectarea scoicilor sau a pietricelelor de pe plaje este strict interzisă și poate atrage amenzi de până la 1.000 euro, iar în zona caldeirei Santorini s-a interzis definitiv construirea de noi clădiri datorită fragilității naturale a acelui areal.

Reguli în Croația

Croația, una dintre destinațiile de top ale Mării Adriatice, a lansat campania „Respectaţi orașul” în Dubrovnik, care prevede, printre altele, restricționarea acostărilor navelor de croazieră la maximum două pe zi, închideri ale tarabelor cu suveniruri, reducerea spațiului teraselor și limitarea serviciilor de taxi.

În aceeași perioadă de vârf, turiştii plătesc în Dubrovnik o taxă de 2,65 euro pe persoană pe noapte (perioada aprilie–septembrie).

În plus, purtarea costumelor de baie sau a șlapilor în oraș este strict interzisă și se pedepsește cu amenzi de până la 700 euro, în timp ce cei surprinși consumând alimente ori băutură în apropierea monumentelor culturale, sau urcându-se pe zidurile vechi, riscă sancțiuni și chiar dosare penale.

Reguli în Turcia

Turcia a impus recent norme stricte în aviație pentru o mai bună siguranță la debarcare. Conform regulilor emise de Autoritatea de Aviație Civilă, pasagerii trebuie să rămână așezați cu centurile puse până când aeronava ajunge complet pe pistă și semnul pentru centurile de siguranță se stinge. De asemenea, debarcarea se face pe rând, pe baza apelului scaunelor. Cei care refuză să respecte aceste instrucțiuni riscă amenzi de 70 de dolari (aproximativ 62 euro).

Ai multe detalii aici: https://www.antena3.ro/life/tot-ce-trebuie-sa-stii-daca-mergi-in-vara-in-grecia-italia-sau-spania-unde-sunt-interzise-selfie-urile-sau-se-dau-amenzi-pentru-slapi-748495.html.

(Sursa: Antena3.ro)


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*