Vineri, 30 mai, de la ora 18:00, la Cărturești Mercy, pasionații de istorie sunt invitați la o nouă întâlnire din cadrul proiectului „Istoria ca poveste”, cu o temă captivantă și mai puțin explorată: „Condottieri și alți aventurieri italieni în Timișoara medievală”.
Evenimentul, de această dată dedicat publicului adult, oferă o incursiune inedită în trecutul orașului, într-o epocă în care Timișoara devenea locul de întâlnire al unor figuri marcante din întreaga Europă. Nobili, condottieri, mercenari bogaţi şi iscusiţi, negustori şi chiar regi – toți și-au pus amprenta asupra identității acestui oraș de la granița fostelor imperii.
Moderatorii întâlnirii sunt:
Adrian Petru Stepan – scriitor, povestitor și pasionat de istoria Timișoarei, cunoscut pentru felul viu și accesibil în care reușește să transforme faptele istorice în povești captivante;
Călin Timoc – istoric și muzeograf, un fin cunoscător al patrimoniului local și al poveștilor care se ascund în spatele documentelor și vestigiilor trecutului.
Alături de scriitorul Cristian Vicol, cei doi moderatori lucrează la realizarea unei cărți despre istoria Timișoarei ce urmează să fie publicată în cursul acestui an – un proiect editorial ce promite să aducă o perspectivă nouă, umană și seducătoare asupra trecutului orașului.
„Timișoara nu a fost niciodată un oraș izolat. A fost mereu un loc viu, în care s-au întâlnit oameni, destine, culturi, religii. Aventurierii italieni, condottieri, și chiar mari figuri religioase care au trecut pe aici fac parte din povestea noastră. Timişoara, deşi nu are ieşire la vreo mare sau ocean, a fost la fel de cosmopolită precum marile porturi ale lumii. Merită să-i cunoaștem pe cei care i-au scris istoria, nu ca pe nişte personaje dintr-un manual, ci ca pe oameni cu alegeri, ambiții și poveşti”, afirmă Adrian Petru Stepan.
Organizator: Patricia Lidia, inițiatoarea proiectului “Istoria ca poveste” – un demers cultural care aduce trecutul mai aproape de comunitate, printr-o abordare narativă, caldă, deschisă dialogului și curiozității.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația Bastionul ArtLitTim și Asociația Comitato Dante Alighieri di Timișoara, fiind prilejuit de Ziua Naţională a Republicii Italiene (2 iunie).
Intrarea este liberă.
Evenimentul este recomandat adulților interesați de poveștile neștiute ale orașului și de o abordare vie a istoriei.