Săptămâna Mare este ultima din postul Paștelui, înainte de marele praznic al Învierii Domnului.
În aceste zile, biserica celebrează evenimente religioase importante și oficiază sfintele slujbe de Denii. În tradiția ortodoxă, Săptămâna Patimilor începe odată cu Duminca Floriilor, din 13 aprilie 2025, și durează până în Sâmbăta Mare.
Credincioșii intră de luni, 14 aprilie, în Săptămâna Mare, până sâmbătă, 19 aprilie 2025. Potrivit rânduielilor canonice, în aceste zile se ajunează (se ține post) din prima parte a zilei și până spre seară.
Legume: Legumele sunt o parte importantă a dietei în timpul Postului.
Fructe: Fructele proaspete sunt o opțiune excelență în Post. Acestea sunt bogate în vitamine, minerale și fibre.
Leguminoase: Leguminoasele sunt surse bune de proteine vegetale, fibre și carbohidrați complecși. Acestea pot fi incluse într-o varietate de mâncăruri, cum ar fi supele, tocănițele sau salatele.
Cereale integrale: Cerealele integrale furnizează carbohidrați complecși și fibre alimentare. Acestea pot fi consumate sub formă de pâine integrală, paște integrale sau că parte a unor feluri de mâncare principale.
Fructe oleaginoase și semințe: Fructele oleaginoase și semințele sunt surse excelente de grăsimi sănătoase, proteine, fibre și diverse vitamine și minerale.
Produse lactate vegetale: Pentru cei care respectă Postul fără produse de origine animală, produsele lactate vegetale pot fi alternative, sănătoase și nutritive.
Condimente și ierburi aromatice: Condimentele și ierburile aromatice pot adaugă gust și arome interesante mâncărurilor din timpul Postului. Folosește condimente precum turmeric, ghimbir, busuioc, cimbru, oregano și pătrunjel, pentru a da savoare preparatelor tale.
De asemenea, se recomandă a fi consumate în timpul Postului, și nu numai:
-fasole boabe, năut, mazăre, linte,
-verdețuri crude (spanac, urzici, leurdă, salată verde, rucola)
-broccoli, conopidă, varză
-nuci, migdale, fistic, alune de pădure și semințe
-ciuperci
-derivate din soia (tofu, lapte de soia, iaurt de soia)
-sfeclă roșie
-orez brun, paște integrale, hrișcă, quinoa, porumb
-fructe și legume proaspete
-avocado.
Ce semnificație au zilele din Săptămâna Patimilor în biserică
Sfânta și Marea Luni – se face pomenirea de fericitul Iosif cel preafrumos și smochinul care s-a uscat prin blestemul Domnului;
Sfânta și Marea Marți – se face pomenirea Pildei celor zece fecioare din Sfânta Evanghelie;
Sfânta și Marea Miercuri – se face pomenire de femeia cea păcătoasă care a uns cu mir pe Domnul;
Sfânta și Marea Joi – ziua este închinată celor patru evenimente importante din viața Mântuitorului: sfânta spălare a picioarelor ucenicilor, Cina cea de Taină, rugăciunea mai presus de fire (arhierească) și vânzarea Domnului, începutul Patimilor.
Sfânta și Marea Vineri – se face pomenire de „Sfintele mântuitoare și înfricoșătoarele Pătimiri ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos”
Sfânta și Marea Sâmbătă – se face pomenire de Îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos și pogorârea Sa la iad.