Obezitatea reprezintă o problemă de sănătate publică din ce în ce mai presantă, care afectează milioane de oameni la nivel global, iar România nu face excepție. Conform World Obesity Atlas 2025, țara noastră se confruntă cu o creștere semnificativă a prevalenței obezității, preconizându-se un număr de 10,89 de milioane de adulți români care vor avea un indice de masă corporală (IMC) ridicat în 2030.
În acest context, pentru a îmbunătăți managementul pacienților care suferă de această afecțiune, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara lansează, în premieră națională, Centrul Integrat de Management al Obezității.
Înființarea acestui centru reprezintă un pas important în abordarea multidisciplinară a pacientului cu obezitate în sistemul public de sănatate românesc, prin implicarea în managementul persoanei cu obezitate a principalelor specialități medicale care pot avea rol în gestionarea acestei afecțiuni: diabet, nutriție și boli metabolice, endocrinologie, cardiologie, gastroenterologie, nutriție și dietetică, psihologie, pneumologie, reabilitare medicală și chirurgie metabolică.
Evenimentul va avea loc vineri, 14 martie, la ora 11:00, la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara – Oncogen.
Printre speakerii care vor fi prezenți în cadrul conferinței de presă, se numără:
- Prof. Univ. Dr. Dorel Săndesc, Manager Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara
- Prof. Univ. Dr. Bogdan Timar, Coordonator al proiectului, Medic primar diabet în cadrul Clinicii de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” din Timişoara, Președinte Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice
- Conf. Univ. Dr. Andreea Luciana Rață, Director medical Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara.
Vor lua cuvântul toți medicii șefi de secție ai specialităților implicate în gestionarea obezității din cadrul Centrului Integrat de Management al Obezității.
În cadrul Centrului Integrat de Management al Obezității, pacienții vor putea fi consultați pe baza trimiterii de la medicul de familie, costul fiind suportat de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Metodologia inovatoare de consultație atribuie fiecărui pacient un manager de caz, care îl programează la consult în cadrul tuturor specialităților medicale vizate, prin intermediul unui navigator pentru pacienți. Astfel, toți pacienții sunt încorporați în cadrul Centrului Integrat de Management al Obezității ce va funcționa la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara.