Spațiul de artă LAPSUS a lansat concursul de modelare 3D PARADOX NOW: In Our Element, destinat creatorilor de artă digitală din România și din Republica Moldova.
Între 8 și 31 martie, vor putea fi înscrise în concurs sculpturi 3D care interpretează elementele primordiale: Apă, Aer, Foc, Pământ și Vid. Deoarece internetul și noile medii au devenit atotprezente în viețile noastre, dorim să încurajăm utilizarea creativă a tehnologiei, promovând viziuni care pun întrebări despre natură, umanitate și cultură.
Prin concursul PARADOX NOW, care este la a III-a ediție, vom premia și imprima 3D 15 creații originale, urmând să le expunem în Chemnitz – Capitală Europeană a Culturii în 2025 și la spațiul LAPSUS din Timișoara.
Înscrierea se face complet online prin linkul de mai jos, unde găsiți informații despre criterii de evaluare, ediții trecute și regulamentul: https://lapsus.xyz/paradoxnow/
Vor fi oferite 5 premii de 1.500 de lei, 5 mențiuni de 750 și 5 premii speciale de 500 de lei. Din punct de vedere conceptual, creatorii se pot inspira din tematicile următoare, care sunt mai amplu descrise în regulament:
Pământul simbolizează stabilitate, fertilitate și conexiunea cu natura. În filosofia greacă, era perceput ca fiind cel mai solid și mai greu dintre elemente, având o tendință naturală de a gravita spre centrul universului, ceea ce explica de ce era văzut ca temelia tuturor lucrurilor.
Focul este o forță vitală, dar și un catalizator al distrugerii sau purificării materiei. Simbolizează progresul și pasiunea umană, reflectată în rebeliunea lui Prometeu, cel care a adus oamenilor cunoașterea furată de la zei.
Apa simbolizează puritatea, adaptabilitatea și fluxul neîntrerupt. În ciclul natural, iarna și zăpada marchează un moment de introspecție și odihnă, pregătind renașterea naturii odată cu topirea gheții.
Aerul, simbol al libertății și al intangibilului, era asociat de Platon cu sufletul și rațiunea, fiind considerat mediul prin care spiritul și gândirea se mișcă. Reprezintă mișcarea lipsită de constrângeri, capacitatea de a transcende limitele materiale și puterea de a lua orice formă, adaptându-se perfect la spațiul pe care îl ocupă.
Eterul, elementul misterios, simbolizează spațiul infinit, vidul care cuprinde toate lucrurile și leagă universul. Filozofii greci, precum Aristotel, credeau că eterul este sursa luminii și esența divină a cosmosului, conectând lumea umană cu cea divină.
Concursul face parte din INCUBATION STATION 3, implementat de Asociația Lapsus, proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.