Educație

Sesiune de examen pentru obținerea titlului de medic, medic stomatolog sau farmacist specialist

Sesiune de examen pentru obținerea titlului de medic, medic stomatolog sau farmacist specialist

Ministerul Sănătății organizează în perioada 26 martie-17 aprilie 2025 sesiune de examen pentru obținerea titlului de medic, medic stomatolog sau farmacist specialist, în baza respectarea prevederilor  Ordonanței Guvernului nr.18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, aprobată prin Legea nr. 103/2012, cu modificările și completările ulterioare și ale ordinului comun al MSP și MECT nr. 1141/1386/2007 privind modul de efectuare a pregătirii prin rezidențiat în specialitățile prevăzute de Nomenclatorul specialităților medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală, cu modificările și completările ulterioare.

La acest examen se pot prezenta:

  1. Medicii, medicii stomatologi și farmaciștii rezidenți, cadrele didactice și de cercetare științifică medicală confirmate în rezidențiat, care până la data de 17 aprilie 2025 finalizează totalitatea stagiilor de pregătire cuprinse în curriculumurile de pregătire aprobate pentru fiecare specialitate.
  2. Medicii, medicii stomatologi, farmaciștii specialiști sau primari, care au efectuat cu aprobarea Ministerului Sănătății pregătirea în vederea obținerii celei de-a doua specialități, care până la data de 17 aprilie 2025 finalizează totalitatea stagiilor de pregătire.
  3. Medicii, medicii stomatologi și farmaciștii care au finalizat în totalitate pregătirea efectuată în rezidențiat sau în cea de a doua specialitate și nu au susținut acest examen sau nu l-au promovat în sesiunile anterioare. Prezentarea acestora la examen se va face cu respectarea prevederilor art. 15 alin. (6) al Ordonanței Guvernului nr.18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, cu modificările și completările ulterioare, respectiv în termen de maximum 5 ani de la data încheierii programului de pregătire.
  4. Medicii, medicii stomatologi și farmaciștii rezidenți, cadrele didactice și de cercetare științifică medicală confirmate în rezidențiat, respectiv medicii specialiști sau primari care au efectuat pregătire în vederea obținerii celei de-a doua specialități, aflați la data examenului în ultimele 6 luni anterior finalizării integrale a pregătirii, în perioada cuprinsă între 18 aprilie 2025-17 octombrie 2025, inclusiv, în condițiile prevăzute de art. 15 alin. (5) din Ordonanța Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, cu modificările și completările ulterioare.
  5. Medicii, medicii stomatologi și farmaciștii care au efectuat specializare prin Ministerul Educației (cetățenii străini), care îndeplinesc condițiile din prezenta publicație.

Toate probele examenelor se susțin în limba română.

Examenele se vor desfășura conform Metodologiei de desfăşurare a probelor examenului de obţinere a titlului de medic, medic stomatolog şi farmacist specialist, aprobată prin Ordinul Ministerului Sănătății și Ministerului Educației nr. 3393/6495/2023, publicată în Monitorul Oficial Nr. 915 din 10 octombrie 2023.

Toate examenele vor debuta cu proba scrisă. Desfășurarea probelor ulterioare a

examenului, clinice și practice, vor avea loc conform celor menționate în tematicile fiecărei specialități.

Tematicile de examen, pe baza cărora se vor desfășura examenele în această sesiune, sunt postate pe pagina web www.ms.ro, la rubrica Informații de interes public/Examene și concursuri/Tematica examenului de specialitate.

DESFĂŞURAREA EXAMENULUI:

  1. Pentru toate specialitățile, cu excepția specialității Medicină de urgență

Examenul se va susține conform Metodologiei de desfășurare a probelor examenului de obținere a titlului de medic, medic stomatolog și farmacist specialist, aprobată prin Ordinul Ministerului Sănătății și Ministerului Educației nr. 3393/6495/2023, publicată în Monitorul Oficial Nr. 915 din 10 octombrie 2023.

Examenul de obținere a titlului de specialist se va desfășura într-o clinică acreditată pentru formarea în specialitatea respectivă, în prezența unei comisii de examen, aprobate prin Ordin al ministrului sănătății pentru această sesiune, constituită cu respectarea prevederilor OG 18/2009 și ale ordinului comun al MSP şi MECT nr. 1141/1386/2007, cu modificările și completările ulterioare.

Examenul de specialist are următoarele probe:

  1. a) Proba scrisă, constă din 10 întrebări alcătuite de comisia de examen pentru fiecare specialitate, prin extragerea a 10 subiecte din totalul subiectelor tematicilor probei scrise, la specialitatea respectivă. Durata probei scrise este de trei ore;
  2. b) Una sau două probe clinice și proba practică, conform probelor prevăzute de tematicile fiecărei specialități. Acestea se desfășoară potrivit celor menționate în tematica specialității și criteriilor stabilite de fiecare comisie în funcție de specialitate (număr de subiecte, timp de executare, expunere, etc.),

Elaborarea baremului de corectare pentru proba scrisă, modul de desfășurare a acesteia precum și a tuturor probelor clinice și practice, este de competența comisiilor de examen aprobate pentru această sesiune.

În vederea rezolvării eventualelor contestații depuse de candidați, Ministerul Sănătății aprobă prin Ordin al ministrului sănătății comisii de contestații, constituite similar cu comisiile de examen, cu respectarea prevederilor ordinului comun al MSP şi MECT nr. 1141/1386/2007, cu modificările și completările ulterioare.

Soluționarea contestațiilor depuse de candidați privind notele obținute este de competența comisiilor de contestații.

  1. Pentru specialitatea Medicină de urgență:

Examenul se va susține conform Metodologiei aprobate prin Ordinul Comun MS și

MECTS nr. 1333/6556/2012 pentru aprobarea Regulamentului privind efectuarea pregătirii prin rezidențiat în specialitatea Medicină de urgență.

Examenul pentru obținerea titlului de medic specialist în specialitatea medicină de urgență se va desfășura în centrele universitare București – Spitalul Clinic de Urgență București și Târgu Mureș – Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și va avea următoarele probe:

3 a) Proba scrisă se desfășoară în prima zi a perioadei anunțate pentru desfășurarea

examenului de obținere a titlului de medic specialist. Proba scrisă se va desfășura concomitant și va începe la aceeași oră în ambele centre de examinare. Testele utilizate în cele două centre de examinare vor fi identice. Proba scrisă va consta dintr-un test de tip grilă cu 250 de întrebări cu răspunsuri multiple. Durata probei scrise este de 4 ore.

Candidații care au susținut și au promovat proba scrisă într-o sesiune anterioară, dar au fost respinși la examen din cauza rezultatelor la probele clinice/practice, vor susține numai aceste probe, luându-se în considerare punctajul de promovare al probei scrise anterioare, pentru următoarele 3 sesiuni ordinare de examen de specialitate, după promovare;

  1. b) Proba clinică teoretică;
  2. c) Proba practică se desfășoară utilizând simulatoare de pacient.

Fiecare probă a examenului este promovată cu nota minimă 7.00. Media de promovare a acestui tip de examen este 7.00.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*