Fondurile europene sunt mană cerească pentru administrația publică locală. Acest lucru mişcă proiectele în unele sate și orase.
Astfel că multe autorităţi au atras bani nerambursabili şi au construit creşe şi grădiniţe pentru a veni în ajutorul părinţilor. În alte localităţi, banii europeni au fost folosiţi pentru finanţarea unor programe de tip after-school în cadrul cărora elevii sunt ajutaţi să îşi facă temele şi primesc o masă caldă.
Potrivit primarului orașului Sânnicolau Mare, Dănuț Groza, fondurile structurale și de investiții europene au rolul de a sprijini dezvoltarea economică. De exemplu, la Sânnicolau Mare cel mai important proiect cu finanțare de la UE este construirea Aquapark-ului, pe un teren de 7,5 hectare situat pe strada Vânătorului.
Reamintim, la finalul anului 2024, ADR Vest a inițiat procedura de preselecție a investițiilor care ar putea fi finanțate prin Programul Regional Vest 2021-2027, Intervenția Regională 6.2.B – Turism și calitatea vieții. Sunt cinci UAT-uri în Timiș: Buziaș, Sânnicolau Mare, Jimbolia, Deta, Călacea și Fârdea.
Autoritățile locale speră ca investiția să fie finalizată până la sfârșitul anului 2026. Alte proiecte prevăd reabilitarea zonei pietonale, zonei centrale din oraș, extinderea canalizării.
“Dacă mă întrebați pe mine, fără să fim lipsiți de modestie, 2024 a fost un an foarte, foarte bun. De ce spun foarte, foarte bun? Pentru că am avut foarte multe proiecte semnate și aprobate din fonduri europene. În afară de ceea ce reușim să facem noi din banii bugetului local, de ani și ani de zile ne-am axat foarte mult pe aceste proiecte europene, astfel încât reușim să aducem niște bani nerambursabili în Sânnicolau și să ne rezolvăm niște probleme cu ajutorul acestor bani, probleme la care dacă n-am fi avut această finanțare din fonduri europene, sigur ar fi durat, poate eu știu, un minim 20-30 de ani de așteptare din banii bugetului local, până când să fi reușit să fi implementat aceste proiecte.
Un alt proiect frumos de suflet pentru mine, este legat de un proiect tot finanțat din fonduri europene, de acele table interactive în fiecare sală de clasă din școlile și grădinițele din Sânnicolau, cele două școli generale, două licee și grădinițele, laptop-uri pentru desk-uri, sisteme de sonorizare și câte o tablă interactivă în fiecare clasă.
Deci sunt niște proiecte, așa cum am spus, cu ajutorul cărora am rezolvat foarte, foarte multe probleme din oraș, probleme pe care nu le-am dorit să le rezolvăm. Practic, acesta este unul, cred că, dintre marile avantaje a faptului că noi am intrat în Uniunea Europeană, pentru că acum, fiind în preajma alegerilor, am auzit pe unii, pe alții, spunând ce ne trebuie nouă în NATO, de ce avem noi nevoie de Uniunea Europeană și așa mai departe.
Eu i-aș ruga pe fiecare dintre cei care consideră că nu e un lucru bun să fie în Uniunea Europeană să facă un inventar la nivelul fiecarei localități, pentru că eu cred că nu există localitate în această țară care să nu fie obținut măcar o finanțare din fonduri europene.
Vă mai spun un lucru bun, de care ne-am bucurat. Obligativitatea fiecărei localități de a-și rezolva problema cu apa potabilă, cu partea de canalizare, dacă discutăm despre deșeurile menajere, ceea ce era înainte și ceea ce există astăzi, și forțați puțin de Uniunea Europeană pentru a accelera rezolvarea acestor probleme, cred că ne-a ajutat foarte mult să progresăm și să facem un pas înainte vis-a-vis de ceea ce exista în trecut. De aceea noi suntem bucuroși că am avut această oportunitate, am avut colegii din primărie care permanent au fost pe recepție și permanent atunci când au existat oportunități, au băgat în aceste proiecte. Este adevărat că ele sunt puțin mai greu de implementat pentru că legislația este mult mai exigentă, dar pe de altă parte mi se pare normal să fie așa atâta timp cât practic primești de la cineva niște bani care nu trebuie să îi reimbursezi, mi se pare corect să fie verificat la sânge pentru că acei bănuți să fie corect cheltuiți. N-am avut probleme până acum, mulțumim la Dumnezeu, sperăm că nici de acum să nu avem probleme. Singura problemă sau singurul risc major legat de aceste fonduri europene este ca să ai noroc, dacă pot să-i spun așa, ca firmele care câștigă licitația să facă niște lucrări de foarte bună calitate, să nu fie firme care să nu poată să ducă proiectele la bun sfârșit sau să nu facă lucrări de calitate, pentru că atunci e puțin mai complicat.
Am dat exemplu mai devreme a unei firme de la Iași care câștiga licitația pentru extindere de canalizare în Sânnicolau și după șase luni sau un an au falimentat. Practic au întârziat foarte mult lucrările, reproiectat și foarte multe bătăi de cap. Dar în rest, zic eu că este un foarte mare avantaj să poți obține astfel de finanțări.
Noi încercăm să mergem mai departe cu obținerea acestor finanțări, mai ales că știm foarte clar că din 2027 practic nu vor mai fi finanțări din fonduri europene. Și cine a luat și a pus mâna pe acei bănuți va rezolva problemele până atunci foarte bine, cine nu, de acolo încolo, probabil că vor aștepta mulți ani, pentru că sursele de finanțare vor fi fie bugetele locale, unde la foarte multe localități bugetul local este foarte mic și nu te ajută să-ți rezolvi foarte repede problemele, fie fonduri guvernamentale care vedeți că nici ele nu sunt suficiente niciodată, având în vedere numărul mare de probleme cu care se confruntă localitățile, iar pe de altă parte numărul mare de primării, dacă discutăm de 3.000 și ceva de primării, de UAT-uri la nivelul întregii țări. Obiectivele pe termen scurt și mediu a noastre vor fi două proiecte importante, sau chiar trei putem să-i spunem.
De departe, cel mai important proiect este construirea Aquapark-ului, unde și astăzi încă încercăm să identificăm surse de finanțare și avem promisiuni pentru acest lucru în 2025.
Al doilea proiect este reabilitarea zonei pietonale, zonei centrale din oraș și, în ultimul rând, un proiect foarte frumos de amenajare unui parc sau modernizarea parcului de copii și construirea unui parc nou pentru tineret aici în zona centrală, în zona stadionului Unirea, la pachet cu reabilitarea stadionului Unirea, pe care ne-l dorim să-l reabilităm după ce el a funcționat mai bine de 50 de ani. Cam astea ar fi foarte, foarte pe scurt.
Evident, etapa a treia, am spus mai devreme de extinderea canalizării, ne dorim și acel obiectiv să-l avem în vizor și sperăm ca anul viitor să semnăm un contract de execuție a acestor lucrări”, a precizat Dănuț Groza, primarul orașului Sânnicolau Mare.
VIDEO: