Social

Cum combatem risipa alimentară și gestionarea deșeurilor în perioada sărbătorilor

Cum combatem risipa alimentară și gestionarea deșeurilor în perioada sărbătorilor

În perioada sărbătorilor, cele mai multe deșeuri provin din gunoiul menajer. Gestionarea responsabilă a deșeurilor și reducerea risipei sunt esențiale pentru a sărbători într-un mod sustenabil.

Conform unui studiu european, alimentele pierdute sau risipite contribuie la schimbările climatice, având o amprenta de carbon la nivel global de aproximativ 8% din totalul emisiilor cu efect de seră antropogene globale. Dacă facem un clasament, cea mai mare parte a deșeurilor alimentare provin de la alimentele gătite, urmate de fructe și legume. Deși reprezintă o mare parte a deșeurilor solide municipale, doar o mică parte din toate deșeurile alimentare sunt compostate, majoritatea ajungând la gropile de gunoi.

Cea mai mare risipă se înregistrează în mediul urban: peste 95% din resturile municipale ajung la gropile de gunoi, făcând astfel imposibilă valorificarea deșeurilor de orice fel, atât alimentare cât și nealimentare.

Ce e de făcut? Colectează separat ambalajele produselor folosite pentru meniul de sărbători și compostează deșeurile biodegradabile!

 Deșeurile biodegradabile ce se pot colecta separat: coji și alte resturi de fructe și legume; resturi de orez, de paște, de fasole și alte cereale; coji de ouă, coji de nuci; resturi de produse lactate (brânză, iaurt, smântână etc.); zaț de cafea; resturi de pâine, de prăjituri și alte produse de patiserie.

Care sunt deșeurile ce nu se încadrează că deșeu biodegradabil: orice fel de ambalaj; lichide, cum ar fi resturi de supă sau de lapte; ulei folosit sau alte grăsimi lichide; mucuri de țigări; orice alte deșeuri care nu sunt resturi alimentare.

Ceea ce nu poate fi consumat, refolosit sau “reinventat” trebuie aruncat în recipientul potrivit din cele trei fractii de colectare din Timiș:

  • Ambalajele din sticlă trebuie depozitate în clopotele verzi, după ce au fost golite complet și, dacă este necesar, clătite. Această practică previne înghețul și contaminarea materialelor reciclabile.
  • Deșeurile reciclabile din plastic, metal, hârtie și carton se colectează în recipientele galbene. Pentru a optimiza spațiul, pliati cartonul, turtiți ambalajele și goliți complet ambalajele reciclabile din aceste materiale.
  • Deșeurile biodegradabile și reziduale se depozitează în pubelele negre. RETIM recomandă că deșeurile reziduale să fie puse în saci de plastic bine legați la gură, pentru a evita înghețul și lipirea sacilor de pereții pubelei.

Pentru a preveni răsturnarea pubelelor de către vânt și înghețul capacelor, RETIM recomandă închiderea corectă a pubelelor după utilizare și plasarea recipientelor în zone protejate de vânt și alte intemperii.

De exemplu alimentele care urmează să se apropie de dată de expirare, pot fi donate cu cel puțîn o zi înainte pentru a fi astfel consumate în termen sau pot fi comercializate la preț redus cu vânzare accelerată.

Donați către centre care au nevoie (de exemplu cantine sociale), surplusul de mâncare.

(foto: arhivă)


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*