Social

La noapte vine Moș Nicolae

La noapte vine Moș Nicolae

În această noapte, copiii îl așteaptă nerăbdători pe Moș Nicolae.

Se știe deja despre el că aduce cadouri celor mici în ghete, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, însă de unde a pornit cu adevărat tradiția darurilor? Care este legenda lui Moș Nicolae?

Nuielușa în ghete, un obicei cunoscut de Moș Nicolae

O tradiție cunoscută de Moș Nicolae, des auzită în legendele despre viața personajului, este și că, în noaptea de 5 spre 6 decembire, copiii pot primi o nuielușă dacă nu au fost ascultători în timpul anului. Această legendă a pornit de la faptul că, Sfântul Nicolae, a fost investit cu rolul de ocrotitor al familiei, care intervenea, atunci când era nevoie, în educația copiilor. Așa se face că, dacă cei mici nu ascultau, ei puteau primi o nuielușă. Însă, nuielușa trebuia să fie de măr și, imediat după sărbătoarea de Sfântul Nicolae, trebuia pusă în apă. Se spune că, dacă crenguța de măr înflorea până la Crăciun, atunci Sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a primit-o.

Legenda lui Moș Nicolae s-a răspândit ușor în toată lumea și, în aproape fiecare țară din Europa, oamenii au adaptat tradițiile și obiceiurile zilei. Încă din secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor și a activităților caritabile.

Ierarhul Nicolae este denumit ocrotitorul copiilor și este celebrat în zilele noastre pe data de 6 decembrie, data morții sale, în anul 352. Tradiția zilei își are originea în povestea personajului legendar și mitic, care a existat cu adevărat în persoana episcopului din Myra-Lichia (pe meleagurile Turciei de astăzi), persoana cu credință nețărmurită în Dumnezeu, ce a trăit în secolul al IV-lea. Lui Nicolae de Myra îi sunt atribuite numeroase fapte bune față de cei săraci și năpăstuiți, dar și miracole, numele său traducându-se prin „biruitor de popor”. Nicolae a crescut într-o familie credincioasă și, încă de la o vârstă fragedă, a studiat Sfânta Scriptură și s-a arătat iubitor față de toate persoanele nevoiașe pe care le întâlnea. I s-a încredințat lui Dumnezeu și a plecat către o mănăstire, pentru a se călugări, însă altul i-a fost drumul mai târziu. Când a rămas fără părinți, și a primit moștenire averea familiei, Sfântul Nicolae nu a păstrat-o pentru el, ci a ajutat toate persoanele nevoiașe pe care le-a întâlnit. În tradițiile românești, Sfântul Nicolae este cunoscut drept ocrotitor al celor acuzaţi pe nedrept, al comercianţilor şi al călătorilor, al fetelor nemăritate, al mireselor şi, în mod special, al copiilor mici. Sfântul a fost rânduit spre cinstire în ziua de 6 decembrie pentru că în această zi el i-a apărut în vis Sfântului Împărat Constantin cel Mare, cerându-i să-i ierte pe cei trei tineri nevinovaţi care urmau a fi omorâţi a două zi.

De numele lui sunt strâns legate mai multe legende, iar una dintre ele este aceea că a ajutat o familie de trei fete sărmane, care nu se puteau mărita, pentru că nu avea zestre. Tatăl lor își pierduse averea și, odată cu ea, și speranța că le mai poate oferi un cadou atunci când vor dori să se căsătorească. Pentu a le salva  de sărăcie, Ierarhul Nicolae a aruncat saci de monede de aur prin fereastra deschisă a casei, astfel încât fiecare fiică să ducă o viață mai bună, să aibă o zestre și să se poată căsători. Potrivit legendei, săculeții cu bani au căzut fie în ciorapii puși la uscat, fie în ghete, iar de aici a început obiceiul de a pune daruri în ghete în ajunul zilei de Moș Nicolae.

(Foto: Prescolar.ro)


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*