Social

Climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă

Climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă

Siguranța regiunilor de frontieră este esențială pentru facilitarea cooperării transfrontaliere și protejarea comunităților de amenințări precum migrația ilegală, contrabanda sau chiar amenințările teroriste. Aceste zone joacă un rol strategic pentru asigurarea securității naționale și chiar a țărilor europene, imediat ce România va fi parte a spațiului de liberă circulație Schengen.

În ultimii ani, criminalitatea transfrontalieră a devenit un fenomen îngrijorător pentru toate țările europene a căror granițe sunt supuse unor fluxuri umane migratorii ridicate, la care se adaugă activități de criminalitate transfrontalieră organizată, chiar traficarea unor persoane aflate în stare de vulnerabilitate.

Uniunea Europeană, alături de statele partenere, a mobilizat și continuă să mobilizeze resurse umane și financiare importante pentru a răspunde provocărilor complexe din regiunea țărilor din Balcani, incluzând România și Serbia.

În acest context, Poliția de frontieră, Jandarmeria, Poliția română, alături de Poliția de frontieră sârbă lucrează împreună în cadrul unui proiect transfrontalier pentru a crește siguranța celor 550 de kilometri de graniță terestră și fluvială dintre România și Serbia. Proiectul SAFE – Climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă – este un exemplu de mobilizare comună a resurselor europene pentru a răspunde unor provocări actuale în regiunea de frontieră.

În data de 26.11.2024 partenerii proiectului SAFE s-au întâlnit pentru a analiza progresul tehnic înregistrat în implementarea proiectului și pentru a discuta aspecte importante cu privire la achiziționarea unor dispozitive tehnologice cu radar ce vor echipa pilonii de supraveghere. Infrastructura tehnică a zonei de frontieră beneficiază deja de ample lucrări de modernizare care se fac pe malul Dunării, la Moldova Nouă, în zona de andocare a navelor de patrulare, dar și la Vârciorova, în județul Mehedinți, unde se reabilitează centrul de conferințe utilizat pentru instruirea personalului.

În cadrul ședinței organizate la Universitatea Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara, puncte importante de discuție au cuprins procesul de achiziție pentru pilonii de supraveghere și găsirea de soluții echilibrate pentru echiparea acestora, provocările de construcție întâmpinate cu ocazia reabilitării mansardei clădirii de la Vârciorova sau solicitarea partenerului sârb de a modifica procedurile de achiziție pentru barca și autovehiculele speciale de patrulare prevăzute în proiect. Având în vedere constrângerile bugetare și creșterea prețurilor echipamentelor, împreună am căutat soluții echilibrate pentru dotarea cu echipamente radar ce vor fi montate pe stâlpi.

Proiectul „Climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă” cofinanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Interreg IPA România-Serbia reprezintă mai mult decât un cumul de activități și investiții, fiind o contribuție semnificativă la creșterea eficienței structurilor implicate în supravegherea frontierei și prevenirea criminalității transfrontaliere.

Concluzionând, colaborarea dintre instituțiile partenere este esențială pentru succesul acestui proiect strategic pentru regiunea transfrontalieră româno-sârbă, ce este implementat timp de 36 de luni, între 03.10.2023 și 03.10.2026. Valoare financiară a proiectului este de 13.799.413,65 euro din care 85%, respectiv 11.729.501,58 euro, este cofinanțarea Uniunii Europene, iar beneficiarii contribuind la bugetul proiectului cu 15%, respectiv 2.069.912,07 euro.

La această activitate au participat reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, partenerii sârbi, Școala de Pregătire și Perfecționare a Personalului Poliției de Frontieră Drobeta Turnu Severin, Inspectoratul General al Poliției Române și Inspectoratul General al Jandarmeriei Române.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*