În fiecare an în a treia zi de miercuri din luna noiembrie este marcată Ziua mondială de luptă împotriva BPOC.
Boala pulmonară obstructiva cronică (BPOC) este o afecțiune care reprezintă o problema de sănătate publică. Această afecțiune fatală este a treia cauză de deces din lume. Spirometria este cea mai sigură metodă de depistare timpurie.
Potrivit statisticilor, în România sunt peste 1.500.000 de pacienți cu această boală. Cei care trăiesc cu BPOC avansată au dificultăți de respirație, tuse cronică și se confruntă cu reducerea funcției pulmonare. De aceea, aproape 40% dintre persoanele cu această boală trebuie să reducă sau să oprească muncă cu totul. Fără tratament, BPOC determină reducerea prematură și severă a capacității respiratorii și avansează către probleme cardiace, dar și alte boli cronice (astm), ori afectare psihică (depresie), amețeală și confuzie, izolare socială.
Cazurile severe necesită oxigenoterapie în mod continuu. Este o boală cu multe fețe care, pe măsură ce progresează, afectează întregul organism. BPOC nu poate fi vindecată, dar poate fi tratată pentru a reduce șansele de complicații și, în general, pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacientului.
Dintre factorii de risc identificați pentru BPOC, menționăm:
- fumatul sau chiar expunerea pasivă la fumul de tutun;
- expunerea profesională la praf, fum sau substanțe chimice;
- poluarea aerului din locuinţe (ce apare mai ales în ţările cu venituri mici şi medii și cu niveluri ridicate de expunere la fum);
- nașterea prematură și infecțiile respiratorii frecvente sau severe în copilărie care împiedică dezvoltarea plămânilor;
- astm apărut în copilărie;
- o afecțiune genetică rară, numită deficit de alfa-1 antitripsină, care poate provoca BPOC la o vârstă fragedă.