Social

OilRight a primit un premiu european pentru antreprenoriat social

OilRight a primit un premiu european pentru antreprenoriat social

OilRight, o întreprindere socială de inserție din Timișoara, primește premiul european Social Firms Europe 𝐂𝐄𝐅𝐄𝐂 𝐀𝐰𝐚𝐫𝐝 𝟐𝟎𝟐𝟒, la secțiunea „Inițiative noi în antreprenoriatul social”.

Premiul, care evidențiază încă din 1998 organizații ce se dedică incluziunii sociale și susținerii dezvoltării durabile prin antreprenoriat responsabil, a fost acordat la conferința anuală dedicată antreprenorilor sociali, cu tema: ”Europa de azi: noi provocări, noi oportunități pentru antreprenoriatul social”. Evenimentul, organizat la Lisabona, Portugalia, în perioada 18-20 septembrie 2024, de Social Firms Europe CEFEC, a adus împreună antreprenorii sociali din toată Europa pentru a împărtăși bune practici și a construi un dialog constructiv cu autoritățile europene.

Acest premiu european recunoaște eforturile echipei OilRight de a aduce soluții inovatoare și sustenabile în domeniul antreprenoriatului social, contribuind la protecția mediului și la incluziunea socială. OilRight colectează uleiul alimentar uzat, un deșeu care poluează apele și solul și înfundă țevile de canalizare, pe care îl transformă într-un produs valoros: lumânări ecologice parfumate, realizate de persoane din grupuri vulnerabile. Această inițiativă are un impact dublu, reducând poluarea și oferind oportunități de angajare și reintegrare pentru cei marginalizați.

La gala de premiere au participat peste 150 de reprezentanți din 19 țări, iar obținerea sa reprezintă o apreciere a valorii și relevanței OilRight în peisajul european al economiei sociale.

„𝑃𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑂𝑖𝑙𝑅𝑖𝑔ℎ𝑡, 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡 𝑝𝑟𝑒𝑚𝑖𝑢 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑜 𝑟𝑒𝑐𝑢𝑛𝑜𝑎𝑠̦𝑡𝑒𝑟𝑒 𝑜𝑛𝑜𝑟𝑎𝑛𝑡𝑎̆ 𝑎 𝑚𝑢𝑛𝑐𝑖𝑖 𝑛𝑜𝑎𝑠𝑡𝑟𝑒 𝑠̦𝑖 𝑎 𝑖𝑚𝑝𝑎𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑖̂𝑙 𝑎𝑣𝑒𝑚 𝑖̂𝑛 𝑐𝑜𝑚𝑢𝑛𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒, 𝑎𝑙𝑎̆𝑡𝑢𝑟𝑖 𝑑𝑒 𝑐𝑜𝑙𝑒𝑔𝑖𝑖 𝑛𝑜𝑠̦𝑡𝑟𝑖 𝑐𝑢 𝑠̦𝑖 𝑓𝑎̆𝑟𝑎̆ 𝑑𝑖𝑧𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖. 𝐸𝑠𝑡𝑒 𝑜 𝑐𝑜𝑛𝑓𝑖𝑟𝑚𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑖̂𝑛𝑐𝑟𝑒𝑑𝑒𝑟𝑖𝑖 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑒𝑛𝑒𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑠̦𝑖 𝑎 𝑠𝑢𝑠𝑡̦𝑖𝑛𝑒𝑟𝑖𝑖 𝑐𝑙𝑖𝑒𝑛𝑡̦𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑛𝑜𝑠̦𝑡𝑟𝑖. 𝑁𝑒 𝑑𝑜𝑟𝑖𝑚 𝑠𝑎̆ 𝑜𝑛𝑜𝑟𝑎̆𝑚 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡 𝑝𝑟𝑒𝑚𝑖𝑢 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑖𝑛𝑢𝑎̂𝑛𝑑 𝑠𝑎̆ 𝑙𝑢𝑝𝑡𝑎̆𝑚 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑟𝑒𝑑𝑢𝑐𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑝𝑜𝑙𝑢𝑎̆𝑟𝑖𝑖 𝑠̦𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑖𝑛𝑐𝑙𝑢𝑧𝑖𝑢𝑛𝑒𝑎 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑎𝑛𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑐𝑢 𝑛𝑒𝑣𝑜𝑖 𝑠𝑝𝑒𝑐𝑖𝑎𝑙𝑒.”, spune Roxana Damaschin-Țecu, co-fondator OilRight.

Această realizare confirmă faptul că OilRight este un exemplu de succes în domeniul antreprenoriatului social și demonstrează potențialul proiectelor sustenabile de a crea o diferență reală în comunitățile locale.

Social Firms Europe CEFEC este prima rețea de economie socială la nivel european, care a luat ființă în 1987 și de atunci organizează, în fiecare an, conferința anuală dedicată antreprenorilor sociali, facilitând colaborarea, prezentarea de bune practici, realizarea de cercetări în domeniu și fundamentarea unor acțiuni de advocacy și lobby în dialog cu autoritățile europene. Începând cu 1998, CEFEC organizează și o competiție pentru antreprenorii sociali, cu două secțiuni: bună practică în economia socială și inițiative noi în antreprenoriatul social. Anul acesta juriul a votat în unanimitate pentru OilRight din România și VIA Integration din Germania.

OilRight este o întreprindere socială de inserție din Timișoara, cu statut și de unitate protejată autorizată, care colectează ulei alimentar uzat pe care îl transformă în lumânări ecologice parfumate și în materie primă pentru producerea de biodiesel. Prin angajarea persoanelor din grupuri vulnerabile, OilRight sprijină incluziunea socială și ontribuie la reducerea deșeurilor și poluării, iar prin oferirea de ateliere educative contribuie la creșterea conștientizării cu privire la cele două teme: sustenabilitatea și incluziunea. OilRight este membru în RISE România – rețeaua română a economiei sociale, parte din Comisia națională pentru economie socială (prin ordin al Ministrului Muncii și Protecției Sociale) și are un parteneriat strategic cu Fundația de Abilitare Speranța, care, prin programul UnLoc, oferă servicii sociale angajaților săi cu dizabilități.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*