S-au deschis din nou porțile școlilor pentru boboci, preșcolari, școlari și liceeni. Noul an școlar a început astăzi într-o atmosferă relaxată, pe ritmuri de muzică.
La primele ore ale dimineții, elevii s-au îndreptat cu pași repezi către școală alături de părinții lor, fiecare având flori în mâini și fețe zâmbitoare, bucuroși de revederea cu profesorii și colegii.
&;
Peste 90.000 de mii de copii și-au luat ghiozdanele din cui și au intrat în sălile de clasă, după cele trei luni de vacanță.
Structura anului școlar se păstrează, astfel că vor fi cinci module despărțite de cinci vacanțe, iar anul acesta are o durată de 36 de săptămâni de cursuri.
Noul an școlar aduce și o serie de noi reguli pentru elevi. Prima dintre acestea constă în amenajarea unei săli de detenție, în unitățile de învățământ. Astfel că, cei care deranjează orele de curs pot fi trimiși într-o astfel de sală, sub supravegherea unui profesor.
Dacă până acum elevii primeau o singură notă la purtare, la finalul anului școlar aceștia vor fi notați la purtare la finalul fiecărui modul de studiu.Totodată, telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor. Acestea vor fi depuse într-un spațiu special amenajat în fiecare sală de clasă, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unității de învățământ.
În plus, a fost introdusă o nouă sancțiune pentru elevi, care face referire la bursa de merit. Astfel că, elevii problematici vor putea rămâne fără bursă pe o anumită perioadă sau pe durata întregului an școlar.
În același timp, noul an școlar vine cu o serie de modificări și în ceea ce privește calendarul examenelor, iar afectați sunt elevii din clasele terminale, respectiv a VIII-a și a XII-a.
Așadar, examenele pentru Evaluarea Națională și pentru Bacalaureat sunt programate mai devreme decât în anii trecuți.
Dacă elevii de clasa a VIII-a vor începe examenele din luna iunie, cei din clasa a XII-a, vor susține primele probe ale Bacalaureatului chiar din iarnă, cu evaluarea competențelor.