În cadrul proiectului Timisoara All Around vă invităm la expoziția de fotografie în aer liber „Orașul nevăzut” a fotografei Daliana Iacobescu. Vernisajul va avea loc în data de 11 septembrie, ora 19.00, în Parcul Regina Maria din cartierul Fabric.
De mai mulți ani, Daliana Iacobescu fotografiază Timișoara și descoperă că este un subiect nesfârșit. A simțit și ea la un moment dat, probabil ca și noi, că de multe ori ceea ce este în apropierea noastră cunoaștem cel mai puțin. Trecem zi de zi, grăbiți, pe lângă niște comori pe care nu le vedem. Prin fotografie, Daliana privește Timișoara cu atenție plină de dragoste, uneori cu durere, alteori cu curiozitate, cu spirit de explorator, cu uimire sau cu bucurie. Fotografia este doar instrumentul de contemplație, de descoperire, de împărtășire cu noi a acestui oraș nevăzut. Ea pare să deslușească șoaptele sau strigătele clădirilor și să transpună în povești vizuale pe care să le „citim” și noi.
Daliana Iacobescu are o înclinație spre detalii de arhitectură și spre abstract, fotografiile ei descoperind o Timișoară plină de poezie și mister, trezindu-ți dorința de a bate la pas orașul și a vedea și tu ce vede ea. Aparent este o serie de fotografii cu detalii de arhitectura, de fapt este (și) despre oamenii nevăzuți care le au imaginat și meșteșugit cu răbdare și dăruire. Și nu în ultimul rând, despre cei care în prezent se bucură de ele, le prețuiesc și le îngrijesc mai mult sau mai puțin.
Expoziția este instalată pe gardul parcului Regina Maria dinspre linia de tramvai (Bv. 3 August 1919) și poate fi vizitată până în data de 27 septembrie. În paralel, publicul poate viziona în aceeași locație și expoziția itinerantă de fotografie „City of light” a fotografei Claudia Tănăsescu, care explorează tema luminii în Timișoara.
Această expoziție are loc în cadrul proiectului „Timisoara All Around”, care face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Proiectul își propune realizarea de activități culturale în cartierele istorice ale Timișoarei din afara centrului, în scopul extinderii accesului la cultură a unui public timișorean cât mai variat, din toate zonele orașului.