În anul școlar 2024-2025, activitățile se vor desfăşura în conformitate cu PLANUL NAŢIONAL DE COMBATERE A VIOLENȚEI ȘCOLARE, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1065 din data de 28.08.2024, prevederi ce au fost transpuse și la nivel județean în cadrul Planului Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară.
În judeţul Timiș, în anul şcolar 2024-2025, funcţionează 617 unităţi de învăţământ preuniversitar, 242 în mediul urban şi 375 în mediul rural.
În funcție de situația operativă înregistrată în anul școlar anterior, în vederea asigurării ordinii și siguranței publice, Inspectoratului de Poliție Județean Timiș i-au fost repartizate 586 de unităţi de învăţământ.
Până în prezent, au fost organizate acțiuni de verificare a modului de asigurare a pazei și protecției în unitățile de învățământ preuniversitar, iar în funcție de deficiențele constatate, au fost stabilite măsuri pentru remedierea acestora, conform prevederilor Instrucțiunilor nr. 9/2013 privind efectuarea analizelor de risc la securitatea fizică, a activităților ce fac obiectul Legii nr. 333/2003 Rep. privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, urmând ca la îndeplinirea termenelor de remediere stabilite, acestea să facă obiectul reverificării.
Au fost verificate indicatoarele de semnalizare rutieră verticale și orizontale din zonele unităților de învățământ, fiind informate administrațiile locale pentru remedierea deficiențelor, în cazul existenței acestora.
Au fost organizate acțiuni pentru verificarea autovehiculelor destinate efectuării transportului școlar, fiind identificate 156 microbuze și instruiți 110 conducători ai acestor tipuri de autovehicule cu privire la conduita preventivă pe timpul efectuării transportului elevilor, dar și din punctul de vedere al licențierii, existenței inspecției tehnice periodice și valabilității asigurării de răspundere civilă obligatorie.
Au fost desfășurate acțiuni de inventariere a agenților economici din incinta sau din zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar.
În perioada vacanței polițiștii de prevenire și siguranță școlară au desfășurat activități în cadrul a 9 campanii și proiecte pentru a reduce riscurile cu privire la violența în familie, delicvența juvenilă, consumul drogurilor, discriminarea, protejarea bunurilor personale și importanța apelurilor efectuate la Serviciul de Urgența 112.
În acest sens au fost desfășurate 125 de activități cu caracter preventiv destinate atât elevilor aflați în tabere școlare sau celor care au participat la atelierele școlare organizate de unitățile de învățământ, cât și profesorilor și părinților acestora.
De asemenea, polițiștii Biroului Siguranță Școlară cu sprijinul Autoritatea Teritorială de Ordine Publică au finalizat misiunea de distribuire a celor 300 de ghiozdane echipate cu rechizite copiilor cu o situație financiară precară din județul Timiș, aceștia aparținând centrelor de incluziune sau centrelor de plasament.
În același context, o altă campanie s-a finalizat cu succes, respectiv BACK TO SCHOOL inițiată de structurile locale din cadrul MAI alături de Spitalul Militar de Urgență Timișoara, Direcția Generală Poliția Locală Timișoara și reprezentanții unui loc de joacă din Timișoara, în cadrul căreia au fost distribuite alte 124 de ghiozdane echipate, iar copilașii s-au bucurat și de câteva ore petrecute la locul de joacă unde au mâncat și s-au distrat.
Pe parcursul anului școlar 2024-2025, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, vor fi întreprinse următoarele măsuri:
Asigurarea prezenței polițiștilor la festivitățile dedicate deschiderii noului an școlar.
Includerea unităților de învățământ preuniversitar în itinerariile de patrulare ale polițiștilor din cadrul dispozitivelor de menținere a ordinii și siguranţei publice, ca punct de staționare, pe timpul afluirii și defluirii elevilor, la și de la cursuri;
Adaptarea dispozitivelor de menținere a ordinii și siguranței publice în raport cu evoluția situației operative în vederea creșterii eficienței acestora în prevenirea și combaterea faptelor antisociale în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar.
Dimensionarea corespunzătoare și asigurarea unei prezențe active a polițiștilor rutieri pe principalele artere de circulație, îndeosebi în proximitatea unităților de învățământ, în punctele cu risc ridicat de accidente și la orele semnalate cu trafic intens, pentru prevenirea accidentelor rutiere, evitarea blocajelor și fluidizarea circulației rutiere;
Organizarea de activități specifice în domeniul rutier și al siguranței publice în zona unităților de învățământ, pe timpul afluirii și defluirii, la și de la cursuri, a elevilor și a părinților sau însoțitorilor;
Organizarea de acțiuni de verificare a autovehiculelor destinate transportului școlar, atât în trafic, cât și în punctele de îmbarcare/debarcare elevi, în vederea asigurării unui climat de siguranță rutieră;
Abordarea, în cadrul orelor de curs, a unor tematici de natură juridică, adaptate mediului școlar, prin care elevii să conștientizeze drepturile, obligațiile și consecințele faptelor ilegale;
Poliţiştii de siguranţă şcolară, prevenire, rutieră, proximitate şi ordine publică din mediul urban și rural vor desfășura, pe tot parcusul anului şcolar, activităţi de diseminare a legislaţiei în școli, pentru conștientizarea elevilor cu privire la consecințele şi răspunderea acestora în cazul săvârșirii de infracţiuni sau contravenții și necesitatea manifestării unui comportament adecvat, astfel încât să se respecte regulile de conviețuire socială, pentru a nu fi expuși fenomenului infracțional.