Eveniment

Zeci de elevi și profesori de la Loga au ajuns la spital. Medicii, ISU și DSP caută motivul intoxicării

Zeci de elevi și profesori de la Loga au ajuns la spital. Medicii, ISU și DSP caută motivul intoxicării

Marți seara, la ora 23:58, ISU Timiș a fost anunțat de către dipeceratul Ambulanței Timiș despre suspiciunea unor intoxicații a 9 elevi din cadrul Colegiului C.D. Loga din Timișoara, care au fost transportati la Spitalul pentru Copii „Louis Țurcanu”, prezentând dureri abdominale, vărsături, scaune diareice.

Toti elevii în cauză au solicitat îngrijiri medicale apelând 112, de la domiciliu, în cursul serii.

Ca urmare a informațiilor obținute de la Spitalul de Copii au rezultat 7 internări si 2 elevi în urgență.

ISU Timis a dispus deplasarea la locul intervenției cu 1 ASERV Dacia Duster, 1 CBRN și 6 subofițeri, pentru identificarea unei posibile surse.

Totodată, conducerea instituției de învățământ a fost contactată de ISU Timiș, aceasta precizând că nu cunoaște sursa posibilă de intoxicație (nu există cantină, nu sunt racordați la gaze naturale și nu s-au efectuat dezinfecții/deratizare.

„Potrivit articolului 9, alineat 3) și 4) litera b) din OME 4183/2022, cu modificările și completările ulterioare, Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, considerând a fi o situație obiectivă, o situaţie excepțională, împreună cu conducerea unității de învățământ, la cererea directorului, în baza hotărârii consiliului de administrație al unităţii, și anunțând Ministerul Educației, am decis suspendarea cursurilor şcolare la Loga pentru ziua de astăzi”, a precizat Aura Danielescu, inspector școlar general al județului Timiș.

„Au fost trimise mai multe echipe din cadrul DSP pe diverse domenii de specializare (Serviciul Control, Laborator, Toxicologie, Radiații), au fost prelevate probe de apăatât de la rețea cât și de la dozatoarele de apă aflate în incinta unității. A fost sistată utilizarea acestora până la obținerea rezultatelor. Cercetările se află în desfășurare, momentan se caută sursă de îmbolnăvire”, a transmis DSP Timiș. 

UPDATE:

„Cu privire la cazurile de îmbolnăviri semnalate în cadrul colectivului de elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „C. D. Loga” Timișoara, în seara zilei de 2 aprilie și pe parcursul nopții, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, este în măsură să transmită, în acest moment, următoarele informații, sub rezerva că situația este în desfășurare.
În cursul serii de ieri,  I.S.U. Timiș a fost informat de către dispeceratul S.A.J. Timiș cu privire la faptul că există o simptomatologie comună la unui număr de 15 elevi, care au fost internați la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara, iar 3, la Clinicile Noi si 3 adulți la Spitalul Județean. La solicitarea părinților, unul dintre elevii internați la Spitalul pentru Copii a fost externat. Lucrurile sunt în dinamică, toate autoritățile fiind implicate in gestionarea situației!
I.S.U. Timiș a dispus deplasarea la sediul unității de învățământ, în scopul identificării unei posibile surse a acestor îmbolnăviri. Conducerea unității de învățământ nu cunoaște și nu poate identifica, în acest moment, sursa acestei simptomatologii, cu atât mai mult cu cât unitatea de învățământ nu dispune de cantină, nu este racordată la gaze naturale și nu dispus efectuarea unor lucrări de dezinfecție, deratizare/dezinsecție. I.Ș.J. Timiș a păstrat legătura cu structurile specializate să intervină în astfel de situații, fiind informat constant asupra dinamicii evenimentelor”, a mai transmis Aura Danielescu.

UPDATE: Sunt 21 de profesori și 86 de elevi cu simptome. 

UPDATE: Direcția de Sănătate Publică Timiș a deplasat în teren la unitatea de învățământ în cauză, mai multe echipe, pe diverse specialități (Serviciul Control în Sănătate Publică, Laboratorul de Toxicologie și Laboratorul de Radiații). Au fost prelevate 5 probe de apă, atât de la rețea cât și de la dozatoarele de apă aflate în incinta unității, care au fost ulterior sigilate și scoase de la consum. Suplimentar au mai fost prelevate 12 probe de sanitație, din care 10 probe de suprafață și 2 probe aeromicrofloră. Laboratorul de Toxicologie a prelevat probe, în vederea determinării unor parametrii toxicologici (de exemplu amoniac sau clor). La acest moment, din informațiile DSP, din pacienșii care s-au prezentat la serviciul de urgență, 15 (copii), cu grupe de vârstă diferite, sunt internați la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” celelalte persoane, în urma evaluării stării de sanatate, nu au necesitat internare. Ancheta epidemiologică se află în desfășurare, sursa de îmbolnăvire nefiind deocamdată clar identificată.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*