Politic

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce

Vineri, 29 martie, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să țină post.

Aceasta este ultima zi din Săptămâna Patimilor. Duminică, 31 martie, cei peste un miliard de credincioși romano-catolici și protestanți din întreaga lume sărbătoresc Sfintele Paști.

Vinerea Neagră, cum este numită în popor, este o zi de întristare pentru toţi creştinii romano-catolici, pentru că Mântuitorul a fost răstignit pe cruce.

Astăzi, cine poate ţine post negru până la asfinţitul soarelui sau măcar renunţă la anumite produse din meniu, iar treaba din gospodărie trebuie abandonată cel puțin până la asfințitul soarelui.

În Vinerea Sfântă, catolicii nu au nicio slujbă și nu marchează nicio Liturghie. Este o tradiție pe care o respectă de sute de ani. În schimb, seara are loc slujba prin care se celebrează Pătimirea lui Iisus Hristos.

Slujba începe, de obicei, la ora 18:00 și este alcătuită din trei părți. Prima parte este dedicată lecturii din Sfânta Scriptură, a doua este dedicată adorării Sfintei Cruci, iar ultima este dedicată împărțirii Sfintei Împărtășanii.

Foarte important de reținut este că faptul ziua de vineri este o zi de post și de abstinență. Doar cei care reușesc să stea departe de tentații vor fi feriți de probleme și vor avea parte de ajutorul divin în cele mai grele momente.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*