Analiza activităţii desfăşurate de corpul profesional al Curţii de Apel Timişoara a pornit de la realităţile cu care instanţa s-a confruntat şi care au activat resurse materiale şi umane, ce au susţinut o serie de rezultate în activitatea instanţei, punând în evidenţă adevăratele dimensiuni ale acesteia, prin prisma indicatorilor de performanţă atribuiţi instanţelor de judecată.
Curtea de Apel Timişoara a obţinut în anul 2023 calificativul general „Eficient”.
Astfel, în cursul anului 2023, Curtea de Apel Timişoara a înregistrat un număr de 7783 de dosare nou intrate şi un număr de 7546 de dosare soluţionate, rezultând o valoare a operativităţii de 97% pe instanţă, gradul de eficienţă fiind „Satisfăcător”.
La finele anului 2023, din totalul de 1.875 dosare aflate în stoc, un număr de 114 dosare au fost mai vechi de 1 an sau 1,5 ani, reprezentând o valoare a indicatorului de 6,1%. În consecinţă, Curtea de Apel Timişoara s-a încadrat în gradul de eficienţă „Eficient”.
În perioada de referinţă, din totalul de 7.546 dosare soluţionate, un număr de 7.489 dosare au fost soluţionate în termen de maximum un an de la înregistrare, reprezentând o valoare indicator de 99,2%. În consecinţă, la acest indicator, instanţa s-a încadrat în gradul de eficienţă de „Foarte eficient”.
În anul 2023, indicatorul privind ponderea dosarelor închise într-un an s-a situat la nivel „foarte eficient”, datorită desfăşurării cu celeritate a activităţii administrativ-judiciare privind procedura scrisă pregătitoare investirii instanţei şi efectuării cu celeritate a judecării cauzelor.
În perioada de referinţă, din totalul de 7.287 de dosare soluţionate, un număr de 782 dosare au fost redactate peste termen, ponderea medie fiind de 10,7 % determinând încadrarea instanţei în gradul „foarte eficient”.
“În anul 2023, indicatorul privind Redactările peste termenul legal s-a situat la nivel „foarte eficient”, datorită măsurilor organizatorice care s-au axat, în principal, pe asigurarea unui volum echilibrat de activitate între completurile de judecată din cadrul secţiilor, prin monitorizarea repartizării aleatorii şi a complexităţii dosarelor nou intrate pentru a fi depistate eventualele decalaje între completuri şi pentru a asigura timpul necesar redactării. Dintre obiectivele stabilite pentru anul în curs enumerăm: colaborarea constructivă cu ceilalți participanți la actul de justiție; dezvoltarea și consolidarea unei imagini pozitive a instanțelor în societatea civilă şi menținerea unei comunicări constante cu celelalte curți de apel, precum și cu instituțiile publice implicate în actul decizional, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiției şi Institutul Național al Magistraturii“, a precizat judecător Maria Cristina Dica, Preşedintele Curţii de Apel Timişoara.