Administrație

Bugetul comunei Jebel, alocat pentru investiţii în localitate

Bugetul comunei Jebel, alocat pentru investiţii în localitate

Bugetul comunei Jebel este în acest an de peste 30 milioane lei. Potrivit primarului Dan Vatriș, este anul cu cel mai mare buget al localității de până acum. În plus, acesta susține că „este unul optimist”, iar o mare parte din bani este axată pe investiţii, ceea ce este un lucru îmbucurător.

Pentru majoritatea primăriilor, ultimele luni au stat sub semnul invitaţiilor primite de la Bucureşti pentru semnarea contractelor de finanţare a proiectelor depuse prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Bineînţeles, activitatea primăriilor nu se reduce doar la aceste proiecte, avându-se în plan şi alte priorităţi. Şi din bugetul local se au în vedere câteva investiţii pentru comunitate.

În plus, a fost aprobat pentru finanţare prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” un proiect pentru asfaltarea străzilor. În altă ordine de idei, în ceea ce priveşte lucrările la reţeaua de apă şi canalizare, acestea sunt aproape de finalizare.

O investiţie care vizează elevii din comună este cea de la școală. Potrivit primarului Dan Vatriș, se va construi un nou corp de clădire care va avea 14 săli de clasă.

 „Bugetul este de investiții, care-l aducem din sumele care vin din proiecte 11 milioane lei de la Anghel Saligny. Am convingerea că se va încheia partea de asfaltare anul acesta, se lucrează în plin. Inclusiv în decembrie și ianuarie s-a lucrat. Am creat disconfort, dar lucrările trebuie continuate. Avem 3 milioane lei prin PNRR la școală, aproape 1 milion de lei prin PNRR la Postul de Poliție, 2 milioane și jumătate grădinița, lucrări care sunt postate și scoase la licitație. De asemenea avem 1 milion de lei pentru dotările la școală prin PNRR. Avem finanțare prin GAL , obținută pentru cumpărarea unei autoutilitare de aproximativ 300 mii lei.  Avem nevoie la Serviciul de Dezvoltare și am stabilit că vom lua o autoutilitară cu 7 locuri. Avem opt stații de reîncărcare obținute prin Fondul de Mediu. Interesul nostru este că sunt alimentate cu panouri fotovoltaice și avem prevăzute la toate instituțiile aceste stații de reîncărcare, tocmai pentru a deveni prosumator. E o economie la bugetul localității.

Avem vești bune legate și de proiectele depuse în ultima perioadă. Cel pentru clădire nouă al școlii. Este trecut de prima etapă de eligibilitate. Noul corp de școală va fi cu 14 clase. Avem convingerea că suntem o localitate cu o dezvoltare, numărul de copii este mai mare de la an la an și avem deja două clase care sunt obligate să facă cursuri după-masă și încercăm să preîntâmpinăm această situație și am depus pe PNRR.

Pe partea de gaz suntem la înființarea ADI, obligatoriu necesar pentru a putea face pasul următor și pentru a scoate la licitație proiectele și execuția. Suntem în postura de a face ADI pentru că suntem asociați cu alte trei localități: Liebling, Ciacova și Ghilad. Atunci, cadrul juridic pentru a finanța presupune construirea acestui ADI.

Am depus pe partea de fonduri transfrontaliere proiectul cu parcul. Suntem convinși că se va finanța, suntem doi parteneri români, Sânnicolau Mare și Jebel,  care au reușit să își ducă la capăt documentațiile și tot ce presupune pentru finanțare. Parteneri din Ungaria sunt mai mulți.

Se lucrează pe partea de canalizare, suntem în procent de peste 80% executată. Tragem speranța că o să fie încheiată și canalizarea. Au început montarea stațiilor de pompare și mai avem vreo 4 km pe țeavă”.

Banii de la Consiliul Judeţean Timiș sunt vitali în vederea acoperirii costurilor pentru proiectele depuse. „Din păcate suntem blocați cu banii care trebuiau să vină de la CJ Timiș și atunci a trebuit să ne limităm la lucrurile pe care le facem pe buget local. Avem cofinanțările pe proiecte, o fie cam complicat pe partea de buget local să demarăm lucrări anul acesta. Dar mergem înainte. Avem lucrări mari de unde am obținut fonduri, o să încercăm să ne mișcăm destul de repede să le terminăm”, a mai spus Dan Vatriș, primarul comunei Jebel.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*