Cultură

„Lumină și inspirație”, expoziția semnată Viorel Toma la Casa Artelor

„Lumină și inspirație”, expoziția semnată Viorel Toma la Casa Artelor

Început în luna februarie 2023, proiectul Amintiri necesare se încheie la începutul lui 2024 cu o întâlnire specială. Cu un demers plastic purtând semnătura lui Viorel Toma.

Expoziția, întitulată „Lumină și inspirație”, ajunge în fața publicului în chiar săptămâna în care maestrul Viorel Toma ar fi împlinit 80 de ani. Vernisajul are loc joi, 18 ianuarie, de la ora 18.00, în galeria Pygmalion a Casei Artelor. Despre lucrările expuse, despre importanța creației lui Viorel Toma pentru arta din urbe și nu numai, dar și despre amintirile care se impun a fi necesare pentru păstrarea memoriei unui artist de anvergură, va vorbi, la vernisaj, conf.univ.dr. Gabriel Kelemen, critic de artă. Lucrările stau pe simeze până în 29 februarie.

Viorel Toma s-a născut în 15 ianuarie 1944 la Lugoj. Studiile liceale le-a absolvit, în anul 1963, la Liceul de Muzică și Arte Plastice din Timişoara, fiind elev al maestrului Iulius Podlipny. A urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca, pe care l-a absolvit în anul 1969. Din 1975, pictorul Viorel Toma devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, pentru ca începând 1994 să activeze, mai bine de două decenii, ca profesor la Facultatea de Arte și Design din Timișoara.

Creația sa artistică este una amplă și remarcabilă. Parcursul său creativ consemnează numeroase expoziții personale și de grup în țară și străinătate (Ungaria, Polonia, Austria, Italia, Olanda etc), dar și premii importante. Marele premiu la expoziția de Artă Creștină, Budapesta (1995),  Premiul U.A.P., secțiunea pictură (2005) sau titlul Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, sunt doar câteva dintre distincțiile care-l plasează pe Viorel Toma în galeria numelor importante ale artei românești.

Viorel Toma s-a stins în luna martie 2021.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*