Sănătate

Finanțare de 35 milioane lei pentru echipamente care să ajute la reducerea infecțiilor nosocomiale

Finanțare de 35 milioane lei pentru echipamente care să ajute la reducerea infecțiilor nosocomiale

Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara a obținut o finanțare de 35 milioane lei pentru echipamente care să ajute la reducerea infecțiilor nosocomiale.

Totul, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență, Componenta 12 – Sănătate, Investiția 2. Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice, Investiția specifică: I2.4. Echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale, cod apel MS-0024.

Proiectul își propune să reducă infecțiile nosocomiale cu 30 la sută față de anul 2019, care a fost luat ca referință. Investiția trebuie terminată până în mai 2024.

Obiectivul proiectului constă în modernizarea infrastructurii SCJU „Pius Brânzeu” Timișoara si dotarea cu echipamente si materiale necesare pentru prevenirea, diagnosticul și tratamentul infecțiilor asociate asistenței medicale.

Obiective specifice: Realizarea unui sistem integrat de control microbiologic al aerului în cadrul Compartimentului de Politraumatologie și ATI – Traumă din cadrul clădirii Casa Austria a SCJUPBT.

Asigurarea capacității de testare, diagnostic și stabilire terapie, ca baza pentru orientarea clinică,  prin dotarea cu o linie automată de microbiologie de ultimă generație pentru identificarea micro-organismelor și efectuarea antibiogramelor, care va conduce automat la monitorizarea IAAM, monitorizarea tendințelor, inclusiv apariția focarelor epidemice și în final creșterea calității serviciilor medicale.

Dotarea Stației de Sterilizare, a Blocurilor Operatorii și a Secțiilor cu risc crescut din cadrul spitalului (provenite din contact direct și/sau cu transmitere respiratori sau prin aerosoli) pentru dezinfecția aerului și a suprafețelor, echipamente de sterilizare și protecție, pentru asigurarea asepsiei, în vederea prevenirii infecțiilor asociate asistenței medicale și reducerii vulnerabilităților SCJU Timișoara.

Implementarea standardelor EUCAST la nivel SCJUPB Timișoara prin actualizarea procedurilor existente și instituirea unui proces de educație continuă a personalului, în vederea supravegherii rezistenței la antibiotice prin elaborarea de ghiduri pentru stabilirea antibioterapiei empirice, participarea la elaborarea politicii locale de utilizare a antibioticelor prin adaptarea ghidurilor naționale la nivelul unității sanitare, monitorizarea bacteriilor MDR, identificarea trendurilor de rezistență la antibiotice.

Asigurarea unui management eficient al proiectului prin intermediul UIP și al asistenței externe conform resurselor asumate prin cererea de finanțare.

Asigurarea vizibilității proiectului, respectiv campanie de informare și conștientizare a populației privind investiția în prevenirea, diagnosticul și tratamentul infecțiilor asociate asistenței medicale și a finanțării nerambursabile în conformitate cu MIV pentru PNRR”, a explicat dr. Andreea Rață, director medical SCJUT.

Valoarea totală a proiectului este 35.312.463,24  Lei cu TVA, din care: valoarea eligibilă din PNRR (fără TVA) – 29.674.338,86 Lei;  valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile din PNRR – 5.638.124,38 Lei;


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*