Life-style

Ce semnificație are coronița de Crăciun. Nu este doar un simplu ornament!

Ce semnificație are coronița de Crăciun. Nu este doar un simplu ornament!

Am împrumutat și noi, treptat, obiceiul de a agăța pe la uși și pe la ferestre câte o coronița de Crăciun, împodobită cu globuri, fundițe sau mici obiecte simbolice. Ne decorăm casa de Sărbătoare, dar coronița nu este un simplu ornament. Ea are semnificații mai profunde!

Coronița de Crăciun este una dintre cele mai frumoase decorațiuni de Sărbătoare. Am împrumutat și noi obiceiul din Occident și mai ales din filmele americane, unde ușile decorate de Crăciun sunt atât de elegante.

Un ornament cu origini germanice

Coroanele din crengi de copaci sunt simboluri străvechi și au semnificații profunde, dincolo de rolul lor estetic. Romanii purtau coroane de laur pentru a-și etala victoria și fala. Grecii antici asociau coronițele din crengi de dafin sau de leandru cu zeii și cu eroii.

În vechile triburi germanice, coroana din crengi sau din frunze era pusă pe masă pe festivități, iar în interiorul ei stăteau lumânări aprinse. Ei foloseau îndeosebi crengi de brad, pururea verzi, pentru a-și aduce aminte că natura va renaște în primăvară și zilele vor fi iar luminoase după iarna întunecată și rece.

Ce simbolizează decorațiunile folosite pentru coronița de Crăciun

Forma rotundă a coroniței poate fi asociată cu infinitul, cu ciclicitatea anotimpurilor și cu prezența lui Dumnezeu pretutindeni în jurul nostru. Este totodată speranța într-o viață mai bună, așa cum ne insuflă religia creștină și învățăturile lui Iisus.

Culoarea roșie nu trebuie să lipsească din coronița de Crăciun

Ilicele, cu frunzele lui ascuțite și boabele roșii, este reprezentativ pentru coroana de spini a lui Iisus, cu lacrimi de sânge.

Crengile de brad reprezintă credința eternă, iar conurile de brad, renașterea naturii.

Culorile tradiționale ale coroniței erau roșu și verde, simboluri ale vieții, ale credinței și ale sacrificiului. Iar lumânările care se aprindeau în coroniță anticipau nașterea Domnului și bucuria pe care ne-o aduce Crăciunul în fiecare an.

 

Sursa: Libertatea pentru femei


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*