Social

Modul în care se vor aplica penalizările anunțate de campania Eticheta Roșie

Modul în care se vor aplica penalizările anunțate de campania Eticheta Roșie

Colectează separat, neapărat! Evită penalizările!

Scopul  este clar: educarea și conștientizarea asupra importanței colectării separate a deșeurilor. Legislația impune să respectăm regulile: fiecare producator de deșeuri trebuie să respecte regulile de colectare separată, iar RETIM, ca operator, trebuie să verifice conținutul recipientelor la colectare.

Odată cu punerea etichetelor pe pubele, timișorenii se pot aștepta la două tipuri de penalizări: fie dublarea facturii pe luna în care echipele RETIM au găsit deșeuri neconforme în recipiente, fie lăsarea pubelei pe loc până când deșeurile din aceasta vor fi sortate corect.

VEI FI TARIFAT DUBLU dacă:

Nu ai colectat separat corect deșeurile, de exemplu: dacă ai introdus deșeuri reciclabile în pubela neagră; dacă ai depus deșeuri reziduale/biodegradabile în pubela galbenă/sacul galben.

Ai introdus alte deșeuri decât cele permise, de exemplu: deșeuri periculoase din menajer; deșeuri voluminoase; deșeuri din construcții și demolări; deșeuri vegetale din curte în cantități mari; deșeuri DEEE (electrice, electrocasnice si electronice) cadavre de animale.

Verificăm conținutul, aplicăm eticheta, facturăm dublu:

Echipele RETIM se vor deplasa în teren și vor verifica recipientele cu scopul de a identifica eventualele nereguli. În cazul în care se constată nereguli, se va întocmi un proces verbal de neconformitate, care va include datele clientului, tipurile de neconformități identificate și dovezi relevante (geolocație, fotografii etc.). Procesul verbal va fi trimis automat către adresele de email prestabilite: autoritățile locale, ADID Timiș și adresa de email a clientului (dacă este disponibilă).

Recipientele cu continut neconform vor fi clasificate în 2 categorii majore:

Recipiente pentru care se va aplica tariful penalizator din cauza lipsei separării deșeurilor. În acest caz, deșeurile vor fi colectate și se va factura dublul tarifului obișnuit pentru luna în care se constată nereguli.

Recipiente ce vor fi refuzate la colectare. Măsura se aplică acelor recipiente în care sunt depozitate alte tipuri de deșeuri decât deșeurile menajere sau acele recipiente care sunt utilizate în mod necorespunzător.

După întocmirea procesului verbal de neconformitate, pentru a clarifica situația pentru toți cei implicați (utilizator, operator, autoritate publică locală), se va lipi o etichetă autocolantă pe recipientul verificat. Eticheta, de culoare roșie, va conține informații relevante precum tipul de neconformitate, data verificării și penalizarea aplicată: aplicarea tarifului dublu sau necolectarea recipientului.

Plătești factura și ai grijă în viitor:

Plătești la timp factura majorată, pentru continuitatea serviciului. RETIM a pus la dispoziția utilizatorilor platforme online de gestionarea și plată a facturilor prin “Contul Meu” sau prin activarea facturii electronice „e-factura” cu trimitere pe email, care poate fi achitată prin transfer bancar.

Ai la dispoziție o multitudine de modalități de plată a facturii RETIM. Îți recomandăm folosirea aplicație Contul Meu direct pe site-ul www.retim.ro, dar poți plăti ușor și online cu cardul, în numerar, prin sisteme de plată rapidă etc.

Eviți introducerea altor deșeuri decât cele menajere:

Te informezi – poți folosi resursele puse la dispoziție de RETIM și ADID Timiș pentru a înțelege și respecta cerințele de colectare separată.

Atenție: ambalajele de sticlă (sticle sau borcane) se colectează doar în clopotul verde (fără capace, golite de conținut).

Informații despre campania „Eticheta Roșie” pot fi găsite pe site-ul https://retim.ro/ sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/RETIM.Timis.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*