Administrație

Noi investiții pentru introducerea gazului metan în Topolovățu Mare

Noi investiții pentru introducerea gazului metan în Topolovățu Mare

Comuna Topolovățu Mare a primit finanțarea și aprobarea obiectivului de investiții de introducerea gazului metan în comună în toate satele aparținătoare.

Reprezentanții primăriei au aplicat pentru fondurile disponibile în cadrul programului guvernamental Anghel Saligny, pentru introducerea gazului metan. Programul permite astfel finanțarea înființării de noi sisteme de distribuție de gaze naturale, extinderea și modernizarea lor.

Astfel, că pentru administrația din Topolovățu Mare introducerea gazului metan în localitate a reprezentat întotdeauna o prioritate. Potrivit edilului, concret primele demersuri în acest sens s-au făcut în 2019, de introducere a gazului metan.

Ovidiu Doța susține că vor începe lucrările de proiectare, întrucât studiul de fezabilitate este realizat și se va trece la obținerea avizelor, după care în prima etapă este Topolovățu Mare, apoi Iosifălău, Ictar Budinți, Șuștra, etapa treia Topolovățu Mic și etapa patru Cralovăț. Până în anul 2027-2028 trebuie finalizate aceste lucrări.

Încă de pe vremea lui Ceaușescu, introducerea gazului metan pentru comuna Topolovățu Mare a fost prioritate.Cu toate acestea, timp de 33 de ani, abia anul acest am reușit să obținem finanțarea și aprobarea obiectivului de investiții de introducerea gazului metan în comună, în toate satele, care se va produce etapizat în mai mulți ani. Prima etapă este introducerea în Topolovățu Mare.  Iar până în 2027 se va introduce și în celelalte sate.Valoarea investiției este de peste 5 milioane de lei în prima etapă.

Întrucât prin comuna noastră trece și conducta BRUA, precum și cealaltă conductă veche de peste 40 de ani, cu toate acestea nu s-a reușit obținerea banilor necesari pentru introducerea acestei conducte. În 2019 am făcut primele demersuri de introducere a gazului metan, iar anul acesta, mai precis nici o săptămână și ceva, s-a publicat lista cu obiectivele de investiții privind introducerea gazelor naturale în județul Timiș,iar unul din beneficiari este comuna noastră.

Va duce la dezvoltarea, în special pe partea industrială, întrucât avem și deschiderea, descărcarea la autostradă,iar introducerea gazului va reduce costurile, în special la persoanele care își procură din ce în ce mai greu lemnele de foc necesare,precum și costurile ridicate a acestor lemne. Este adevărat că o investiție semnificativă trebuie făcută în interior, dar confortul merită toți banii.

Introducerea gazului împreună cu modernizarea străzilor cred că au fost cele mai grele proiecte, adică finanțarea cea mai greu de obținut dintre toate. Întrucât nu existau linii de finanțare pentru gaz în ultimii 10 ani, iar ce au existat, au existat doar pentru orașe și pentru comune foarte, foarte mari.

În următoarea perioadă vor începe lucrările de proiectare, întrucât studiul de fezabilitate este realizat și se va trece la obținerea avizelor, după care prima etapă, după cum am spus, este Topolovățu Mare, apoi este Iosifălău, Ictar Budinți, Șuștra, etapa treia Topolovățu Mic și etapa patru Cralovăț. Deci până în 2027-2028 trebuie finalizate aceste lucrări”, a explicat Ovidiu Doța, primarul comunei Topolovățu Mare.


Un comentariu

  1. Bravo primare!
    Cel mai tare primar !

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*