Modernizată recent de Primăria Municipiului Timișoara, Clinica de Oncologie a Spitalului Clinic Municipal de Urgență a preluat și pacienții Clinicii de Radioterapie. Bolnavii internați, dar și cei care beneficiază de tratament cu spitalizare de o zi vor primi îngrijiri medicale la Clinica de pe bulevardul Victor Babeș. Relocarea Secției de Radioterapie a Spitalului Municipal are caracter temporar.
„Spitalul Municipal are secțiile împrăștiate în diverse clădiri din oraș, de ani de zile, iar această situație aduce provocări și neliniști. Facem însă eforturi să oferim condiții cât mai bune pentru tratamentul pacienților, care trec prin momente extrem de dificile, și ei și familiile lor. Peste vară, la Oncologie am renovat saloanele și grupurile sanitare, am înlocuit rețeaua de apă care era extrem de deteriorată și am refăcut zonele de așteptare și sala de mese. Am vorbit și cu pacienții și cu cadrele medicale și mi-au spus că mutarea a decurs în condiții bune. În continuare, construirea unui nou Spital Municipal la o singură locație, care să nu mai pună oamenii pe drumuri, este obiectivul nostru pe termen lung”, a spus primarul Dominic Fritz.
În perioada ianuarie – septembrie 2023, în Secția de Radioterapie de pe str. Mărășești au fost internați în regim de spitalizare continuă 327 de pacienți, iar în Secția de Oncologie de pe str. V. Babeș – 1.205 pacienți. Rata de ocupare a paturilor în această perioadă a fost de 30%, ceea ce a permis relocarea și, totodată, eficientizarea costurilor. În aceeași perioadă, Secția de Radioterapie a avut 686 de spitalizări de zi, iar Secția de Oncologie – 3540.
„Datorită modificărilor în structura funcțională şi a reorganizării activității ca urmare a relocării temporare a Secției Clinice de Radioterapie, Secția Clinică de Oncologie Medicală va funcționa cu spitalizare pe 48 paturi, spitalizare de zi 9 paturi, Ambulatoriu cu cabinete de specialitate. Secția Clinică de Radioterapie va funcționa cu spitalizare pe 24 de paturi, spitalizare de zi 10 paturi şi Ambulatoriu de specialitate. Pacienții internați la Radioterapie, în clădirea de pe strada Mărășești, au beneficiat din partea unității de transport şi vor fi transportați în continuare, de la Clinica de pe strada Babeș până la Laboratorul de Radioterapie în vederea efectuării ședințelor de radioterapie”, a declarat managerul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, Daniel Malița.
Laboratorul de Radioterapie al SCMUT are două buncăre în care se acordă servicii de specialitate. Cel mai nou buncăr a fost finalizat la jumătatea anului trecut, în urma unei investiții a Primăriei Municipiului Timișoara. Este dotat cu un accelerator IMRT TRUEBEAM, echipament de înaltă performanță, în valoare de de 5.000.000 de euro, achiziționat de Ministerul Sănătății printr-un program al Băncii Mondiale. Totodată, Primăria și Ministerul Sănătății au sprijinit Spitalul Municipal în achiziția unui accelerator IMRT HALCYON, de înaltă performanță, în valoare de 3.500.000 de euro. Acceleratorul a fost pus în funcțiune în acest an.