Administrație

Dominic Fritz: Ordonanța de Urgență care tocmai a fost votată de Guvern, un atac brutal asupra autonomiei financiare locale

Dominic Fritz: Ordonanța de Urgență care tocmai a fost votată de Guvern, un atac brutal asupra autonomiei financiare locale

Primarul Timisoarei, Dominic Fritz susține că noua ordonanță anunțată de  Marcel Ciolacu paralizează administrațiile locale.

Proiectul de Ordonanță prin care Guvernul vrea să plafoneze cheltuielile în noiembrie și decembrie la media primelor 10 luni din 2023 va bloca proiectele de investiții locale. Guvernul a pregătit un pachet de măsuri pentru plafonarea cheltuielilor publice până la finalul anului, după ce acestea au crescut chiar și de patru ori față de perioada de referință, pentru încadrarea în țintele bugetare din programul de convergență. Astfel, se interzic festivaluri-concerte, se permit doar evenimente de sfârșit de an și de zile oficiale ale unităților administrative, dar și acestea pe sume plafonate.

Edilul Dominic Fritz a explicat azi că primarii din Asociația Municipiilor sunt nemulțumiți de ultima ordonanță de urgență a Guvernului, dar mulți dintre primarii care fac parte din partidele aflate la guvernare se tem să reacțoneze.

Fritz le-a cerut tuturor primarilor din țară să se opună măsurii. În plus, a lansat un apel către parlamentari să corecteze această ordonanță în Guvern.“Ordonanța de Urgență care tocmai a fost votată de Guvern este un atac brutal asupra autonomiei locale și asupra autonomiei fiscale și financiare locale. Guvernul aici pregătește un jaf al banii timișorenilor și al banii multora din România, adică vrea să ne forțeze să nu mai putem pierde banii, ca să ne rămână un excedent. Acel excedent vrea, cel mai probabil, prin fondul de rezervă, apoi să distribui discreționar pentru a acoperi alte găuri în bugetul de stat. Este un asalt fără precedent și fac un apel la toți primarii României să se opună la această măsură și fac un apel și la parlamentari să corecteze această ordonanță în Guvern.

Ca să aveți o idee ce înseamnă pentru noi, Timișoara, noi nu mai putem să încheiem contracte noi și pe partea de investiții. Asta înseamnă că nu putem să semnăm contractul cu câștigătorul concursului internațional de arhitectură pentru piața Victoria. Asta înseamnă că nu putem să achiziționăm servicii de reparații pentru Sinagoga din Fabric care se va prăbuși în această iarnă dacă nu o reparăm și o serie de alte proiecte pe care trebuie să le începem acum ca să putem aplica pentru fonduri europene anul viitor. Ce nu înțelege Guvernul, sau poate înțelege dar nu-i pasă,este că dacă oprim acum toate investițiile făcute din bugetul local, este o bombă  cu ceas pentru absorpția fondurilor europene în România în anii ce vin! Pentru că dacă nu putem acum să pornim anumite studii de fezabilitate, proiecte tehnice, documentații tehnico-economice pe care să le licităm și să le finalizăm în următoarele șase-nouă luni, nu avem cu ce proiecte să venim pentru a le depune pentru fonduri europene la anul. Avem doar până la sfârșitul anului să lansăm aceste licitații, pentru că în primele luni ale anului nu putem să lansăm până când nu există un buget de stat și un buget local. Deci asta va însemna că toată România va întârzia pentru următorul ciclu de finanțare a fondurilor europene. Este o problemă pentru noi în Timișoara. De exemplu, proiectul pe Piața Victoriei este un proiect de fonduri europene, dar sunt și alte proiecte pe care le-am avut în plan să le scoatem la licitație. De exemplu, Marele Parc în Ciarda Roșie de 12 hectare, pe care trebuia să îl depunem în mijlocul anului viitor. Asta nu va mai fi posibil dacă nu ne putem apuca acum de documentație. Felul în care a făcut guvernul această ordonanță în mare secret, fără să implice structurile primarilor, de exemplu, Asociația Municipilor din România. Noi am aflat acum două zile de această ordonanță. Arată că nu au curaj să vorbească deschis despre consecințele grave ale acestei ordonanței, consecințe grave pentru toate comunității din România și tocmai de aceea încă o dată fac un apel la parlament, la parlamentari din toate partidele, mai ales din partidele care se află la guvernare, PSD și PNL, să corecteze această ordonanță brutală din partea Guvernului”, a explicat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Dacă primăriile sau alte autorități publice nu vor respecta prevederile OUG, în cazul în care va intra în vigoare, sunt pasibile de amenzi substanțiale.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*