Cultură

Proiecții speciale ale celui mai așteptat film românesc al anului, Libertate, în prezența echipei la Timișoara

Proiecții speciale ale celui mai așteptat film românesc al anului, Libertate, în prezența echipei la Timișoara

În weekendul 14 – 15 octombrie ajunge la Timișoara echipa filmului românesc Libertate (r. Tudor Giurgiu), aflată într-un turneu de promovare prin țară, pentru două proiecții speciale care vor avea loc pe 14 octombrie, de la ora 20:30, la Cinema Timiș, proaspăt redeschis, și pe 15 octombrie, de la 20:30, la Cinema City. Spectatorii vor avea ocazia să îi întâlnească pe regizorul Tudor Giurgiu, pe actorii Ștefan Iancu, Iulian Postelnicu, Alex Calangiu și pe Ovidiu Mihăiță, actor timișorean și co-fondator al Teatrului Auăleu, alături de directorul de imagine Alex Sterian și de producătoarea Oana Giurgiu.

LIBERTATE spune o poveste mai puțin cunoscută. În Sibiu, în haosul lunii decembrie 1989, mai mulți bărbați – securiști, militari, civili – au fost ținuți ostatici într-o piscină dezafectată și acuzați că sunt teroriști. Din distribuția filmului fac parte unii dintre cei mai îndrăgiți actori ai momentului – Iulian Postelnicu, Mirela Oprișor, Alex Bogdan, Alexandru Papadopol, Alex Calangiu, Andreea Grămoșteanu, Cuzin Toma, Leonid Doni, Andi Vasluianu, Ștefan Iancu sau Ionuț Caras.

„Revoluţia din 1989 e, probabil, cel mai mare eveniment neconsumat pe deplin în societatea noastră din ultimul secol, printre altele și pentru că urmările ei n-au satisfăcut cu nimic așteptările. De aceea, cu Libertate îmi doresc sa redau cu acurateţe haosul si confuzia totală din rândul oamenilor simpli. Pentru că adevărul a fost ascuns cu bună știinţă și mușamalizarea a fost cultivată la rang de artă. Sper ca filmul să fie văzut în cinematografe de cât mai mulți tineri născuți după 1989, cred că vor fi surprinși – și de acțiune și de faptul că lucrurile de pe ecran chiar s-au întâmplat în România nu cu mult timp în urmă” a spus Tudor Giurgiu, regizorul filmului.

Filmul a fost premiat la Festivalul de Film de la Sarajevo, la Cinefest Miskolci în Ungaria, la Festivalul Internațional de Film Transilvania și se află în competiția oficială a Festivalului de Film de la Namur (Belgia).

Din 6 octombrie filmul poate fi vizionat în cinematografele din toată țara.

LIBERTATE este o co-producție România-Ungaria, produs de Libra Films și Mythberg Films și distribuit în România de Transilvania Film. Pentru distribuția internațională, filmul a fost achiziționat de compania londoneză Reason8.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*