Eveniment

Polițiștii de imigrări din Timiș au emis aproape 4.500 de permise de ședere de la începutul anului

Polițiștii de imigrări din Timiș au emis aproape 4.500 de permise de ședere de la începutul anului

Aproximativ 4.350 permise de ședere pentru diferite scopuri și peste 1200 de avize de angajare în muncă au fost emise de polițiștii de imigrări din Timiș în primele opt luni ale acestui an. Peste 249 de străini au fost depistați în situații ilegale, dar și amenzi în valoare de aproximativ  88.900 de lei au fost aplicate de polițiști.

Activitatea de prevenire și combatere a muncii nedeclarate a străinilor reprezintă o prioritate a polițiștilor de imigrări din Timiș, în vederea creșterii gradului de siguranță al cetățeanului, printr-un control permanent asupra respectării legislației în domeniul migrației.

În ceea ce privește dreptul de ședere/rezidență pe teritoriul României, în perioada 1 ianuarie – 31 august a.c., poliţiştii de imigrări au asigurat managementul șederii și rezidenței pentru 4980 de persoane, dintre care 4350 de străini din state terțe. Cei mai mulți provin din Nepal – 815, Sri Lanka – 535, Serbia – 344,  și India – 201, dar și 620 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Italia, Germania şi Franța.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt angajarea în muncă și studiile.

Ca urmare a aprobării dreptului de ședere au fost emise 4350 de permise de ședere, dintre care 4230 pentru ședere temporară și 120 pentru ședere pe termen lung. Au fost eliberate 565 de certificate de înregistrare și 65 de cărți de rezidență permanentă pentru cetățenii Uniunii Europene/SEE/CH.

În perioada analizată au fost înregistrate 1742 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 1227 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detașați, iar 515de cereri au fost respinse.

Pe linia combaterii șederii ilegale, în perioada de referință, au fost organizate 133 activități specifice de control, în urma cărora au fost depistați în situații ilegale 249 străini. Au fost emise 86 decizii de returnare de pe teritoriul României, cele mai multe având ca obiect șederea ilegală pe teritoriul României.

59 de persoane au fost introduse în centrul de custodie publică, până la îndepărtarea de pe teritoriul țării noastre.

Totodată, au fost aplicate 32 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 88.900 de lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, și a prevederilor O.G. nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*