Administrație

Mai multe activități de cosire și de combatere a ambroziei în Timișoara

Mai multe activități de cosire și de combatere a ambroziei în Timișoara

Primăria Timișoara intensifică eforturile pentru îngrijirea spațiilor verzi. Prioritate au parcurile, școlile și grădinițele, iar eforturile sunt concentrate asupra combaterii ambroziei prin programul de cosiri periodice de-a lungul aleilor, aliniamentelor stradale, pe străzile adiacente și terenurile virane.

Echipele lucrează cu program prelungit și desfășoară activități pe teren inclusiv, în zilele de weekend, după un program extins de îngrijire a spațiilor verzi și de combatere a ambroziei.

În perioada 19–23 septembrie, programul activităților de cosire este distribuit astfel:

– pe aliniamente stradale și scuarurile: bd. Republicii, str. A. Seiller, Splaiul Nicolae Titulescu, General Dragalina, Splaiul Tudor Vladimirescu, Consiliul Europei, Calea Aradului, I.C. Brătianu, Oituz, Russell, Simion Bărnuțiu, Calea Lugojului, Pestalozzi, Splaiul Nistrului, Cluj, bd. Eroilor de la Tisa, Hașdeu, Nera, bd. Gheorghe Lazar, Grigore Alexandrescu, Phoenix, Gheorghe Ardelean, Bd. 16 Decembrie, Bd.  Iuliu Maniu, scuar Favorit, Pompiliu Ștefu, Cetății, Iepurelui, Căprioarei, Piața Mărăști;

– în zonele: Stadion CFR, Industrială Freidorf, Cloșca, Ovidiu Balea, Mesteacănului, Tazlău, Bistrița,  Călimănești,  Barițiu, zona Carol I,  Dorobanților, Grivița,  Zimnicea, Romul Ladea,  Albinelor, Lotusului, Borzești,  Padeșului, Sever Bocu, Carol Davilla, Holdelor, Pomiculturii, Olanda, Pasteur, Teren strada Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Gradina Zoo, Cehov, Muncitorilor, Anul 1848, Martir Ioan Ciordaș, P. Pavlov, Vânătorilor, Shakespeare, Panselelor, monument Muzeul Satului, Caprioarei, platou Kaufland, Incuboxx, Paciurea, Braniște, Tipografilor, Semenic, UPT, în jurul Facultății de Chimie, la Liceul „Ion Vidu“, zona de blocuri str. Dimineții și careul de blocuri din zona Musicescu;

– în parcurile:  Botanic, Catedralei, Poporului, Catedralei, Lidia, Bucovina, Sf. Nicolae;

–  locurile de joacă: Inocențiu M. Klein și str. Constructorilor, Peneș Curcanu.

În caz de vreme nefavorabilă, sau depistarea unor noi suprafețe afectate de ambrozie, activitățile vor fi reprogramate, prioritate având terenurile contaminate de ambrozie.

Planta provoacă afecțiuni alergice, în perioada de înflorire (iunie – octombrie), iar în perioadele cu temperaturi ridicate planta emite o cantitate de două ori mai mare de polen. Polenul purtat de vânt poate infecta alte terenuri și spații verzi pe o distanță de până la 200 de km.

Poliția Locală identifică terenurile pe care se dezvoltă ambrozia și nu a fost tăiată. Până în prezent au fost aplicate 73 de somații și 60 de amenzi, în valoare de 80.500 ron.

Persoanele fizice și juridice (proprietari sau deţinători de terenuri) au obligația legală de a lua măsuri de combatere a ambroziei. Dacă obligația legală nu este respectată, se vor emite avertismente, iar ulterior se vor aplica sancțiuni cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice, conform legii ambroziei nr. 62/2018, și de Hotărârea Guvernului nr. 707/2018, pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea ambroziei. La nivel local, proprietarii de terenuri au obligația de a-și întreține și amenaja spațiile verzi proprii, sancționată prin Hotărârea Locală nr. 371/2007.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*