Administrație

Condiții mai bune de îngrijire a câinilor fără stăpân din Timișoara

Condiții mai bune de îngrijire a câinilor fără stăpân din Timișoara

Primăria Timișoara îmbunătățește condițiile de îngrijire a câinilor fără stăpân din Timișoara, prin introducerea unor modificări ale Regulamentului privind serviciul de gestionare a acestora.

Potrivit noului Regulament, câinii fără stăpân vor fi evaluați, deparazitați, microcipați, sterilizați, vaccinați și li se vor acorda mici tratamente necesare, în baza fișei medicale completate către medicul veterinar al adăpostului. Astfel, se vor îmbunătăți condițiile privind protecția animalelor, cât și condițiile de viață ale cetățenilor. De asemenea, câinii abandonați vor fi ținuți în adăpost până la adoptarea sau revendicarea lor și în limita bugetului aprobat de către consilierii locali. Animalele care nu vor fi adoptate sau revendicate în termen de 14 zile, nu vor fi eutanasiate, ci vor putea rămâne în adăpost în continuare în funcție de capacitatea de cazare și de disponibilitățile financiare ale administrației locale.

Consilierii locali au fost convocați, astăzi, în ședință extraordinară de îndată pentru a dezbate și aproba modalitatea de gestionare a câinilor fără stăpân din Timișoara. Vor fi supuse aprobării studiul de fundamentare, regulamentul și caietul de sarcini privind delegarea acestei activități prin concesiune în urma unei licitații deschise.

Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân din Timișoara se va realiza prin delegare atribuită prin licitație deschisă, doar temporar, având în vedere că Primăria Timișoara a demarat procesul de construire a unui adăpost pentru câinii fără stăpân, cu o capacitate de peste 500 de locuri.

Durata de delegare a gestiunii prin concesionare care urmează să fie achiziționată este de 3 ani, cu posibilitatea de denunțare a contractului de către primărie înainte de acest termen în cazul în care se finalizează investiția care privește ridicarea unui nou adăpost public pentru animale ori autoritatea contractantă preia gestiunea directă a acestui serviciu.

Întrucât actualul contract privind gestionarea populației canine din oraș va expira în această lună, pentru a se asigura continuitatea operațiunilor de gestionare a câinilor fără stăpân din Timişoara, consilierii locali vor vota astăzi un contract de achiziție publică de servicii, prin procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, până la finalizarea licitației pentru desemnarea operatorului, dar nu mai mult de 6 luni.

În ultimii trei ani, am constatat o creștere a numărului de adopții canine, chiar o dublare în anul 2021, când numărul total al adopțiilor a ajuns la 491, față de anul 2019, când numărul acestora a fost de 200. Totodată, a scăzut numărul sesizărilor cu privire la prezența câinilor fără stăpân.

Un factor important în această evoluție îl reprezintă campania sterilizare gratuită a câinilor fără stăpân, demarată în această primăvară de Primăria Timișoara. Astfel, persoanele fizice cu venituri sub salariul mediu brut pe țară și domiciliul sau reședința în Timișoara, beneficiază de serviciul de sterilizare gratuită a propriilor câini. În acest scop, se pot înscrie la Compartimentul Protecția Animalelor, din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, prin e-mail, la adresa: alexandra.pintea@primariatm.ro. În cei doi ani cât se va derula campania, estimăm că aproximativ 2500 de câini vor fi sterilizați gratuit.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*