Național

A fost anunțat câștigătorul proiectului de modernizare a Gării de Nord București

A fost anunțat câștigătorul proiectului de modernizare a Gării de Nord București

A fost desemnată oferta câștigătoare la procedura de licitaţie publică pentru achiziţia serviciilor de proiectare şi execuţie a lucrărilor de MODERNIZARE/CONSOLIDARE/REABILITARE a STAȚIEI CF GARA DE NORD BUCUREȘTI (Etapa I), un proiect finanțat din fonduri nerambursabile, prin  PROGRAMUL TRANSPORTURI (PT).

Oferta depusă de asocierea de firme românești SC GDO MOV IMPEX  SRL – SC OMEGA CERT SISTEM  SRL, în valoare de 419.854.213,32 (fără TVA), a fost desemnată câștigătoare, contractul de achiziţie publică urmând a fi încheiat şi semnat de ambele părţi la finalul perioadei legale de contestaţii.

Durata aferentă proiectării și execuției lucrărilor este de 55 de luni (9 luni pentru proiectare, 46 de luni pentru execuție), iar perioada de garanție a obiectivului este de 60 de luni.

ETAPA I a programului de MODERNIZARE a celei mai mari gări din România – GARA DE NORD BUCUREȘTI – include reabilitarea spațiilor existente în cele trei corpuri ale clădirii, unde se desfășoară activitatea feroviară, sunt asigurate servicii destinate publicului călător, precum și acvtivități comerciale:

Corp A (clădiri B-dul Dinicu Golescu)

Corp B (central, coloane, casele de bilete clasa I)

Corp C (casele de bilete clasa a II-a, Calea Giviței)

Principalele lucrări de modernizare vizează: modernizarea/consolidarea/reabilitarea clădirilor din stația de călători București Nord; modernizarea spațiilor destinate publicului călător, inclusiv facilități pentru persoanele cu dizabilități; reabilitarea construcțiilor monument cu valoare istorică; crearea unor spații verzi centrale, cu zonă de așteptare pentru publicul aflat în tranzit; regenerarea zonei aferente stației de călători Gara de Nord pe principiile de smart city/creative city/green city; asigurarea elementelor de siguranță și confort pentru călători – balustrade, rampe pentru persoane cu dizabilități, lifturi, sisteme de control acces; sisteme noi de ventilație/încălzire, modernizarea sistemului de iluminat și a instalațiilor electrice, sanitare, termice etc; modernizarea Sistemului de informare a publicului călător și a echipamentului de telecomunicații etc.

Prin implementarea acestui important program, staţia de cale ferată București Nord (inclusiv clădirile aferente acesteia) va fi modernizată în conformitate cu parametrii tehnici prevăzuți de standardele şi legislaţia europeană în vigoare.

Din această gară pleacă și sosesc zilnic aproape 200 de trenuri (numărul acesta este mai mare iarna și vara când se pun în circulație trenuri suplimentare spre litoral și Valea Prahovei). Gara servește trenurilor CFR Călători, operatorilor privați și celor formate împreună cu ale companiilor feroviare internaționale, cu destinații spre Chișinău, Budapesta sau Viena (plus Sofia, Istanbul și Salonic, sezonier).

București Nord este o stație Terminus, capăt de linie pentru toate magistralele și are un număr de opt peroane și paisprezece linii.

Din Gara de Nord se poate ajunge direct la Aeroportul Internațional Henri Coandă, cu trenuri ale CFR Călători și Transferoviar Călători, operate la o cadență de 40 de minute.

Gara este deservită de diverse rute de autobuze (liniile 105, 123, 133, 178, 182, 205, 282), troleibuze (liniile 62, 65, 79, 85, 86, 93, 96, 97), tramvaie (liniile 44, 45, 46) și de două stații de metrou, aflată pe magistralele M1 și M4.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*