Prima ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate va avea loc sâmbătă, 2 septembrie.
Astfel, propune publicului peste o sută de obiective, evenimente culturale și programe educative organizate de entități muzeale sau organizații private, în spații cu valoare istorică și de patrimoniu din satele și comunele din 32 de județe ale României.
O premieră la nivel european, noua marcă culturală propusă de Rețeaua Națională a Muzeelor invită vizitatorii să descopere o lume neștiută a spațiului rural din România: muzee și colecții muzeale, case memoriale, gospodării țărănești conservate in situ, castele, domenii nobiliare, cetăți, biserici fortificate sau de lemn, colecții de artă și istorie religioasă ale unor ansambluri mănăstirești, muzee parohiale, centre de artă, ateliere, centre culturale, mori, mausolee, hambare, centre de pompieri și multe alte atracții.
În județul Timiș, Casa Memorială Nikolaus Lenau din Lenauheim este singurul muzeu înscris până acum în proiectul Noaptea Muzeelor la Sate.
Program: 18:00 – 00:00 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator).
În județul Arad și-au anunțat participarea trei obiective, iar în Caraș-Severin patru instituții de cultură.
Județele Timiș și Hunedoara sunt singurele din vestul țării înscrise pentru Noaptea Muzeelor la Sate cu un singur obiectiv.
“Am considerat ca foarte bine-venită această inițiativă, Noaptea Muzeelor la Sate. Am văzut că evenimentul original, Noaptea muzeelor, a mișcat destul de bine lumea către aceste instituții și ne-am bucurat că am putut să ne înscriem în această primă ediție. Sperăm să reușim să aducem și noi lume la muzeu, sunt lucruri interesante de văzut aici și sper ca Noaptea Muzeelor la Sate să schimbe puțin perspectiva oamenilor, modul în care privesc cultura, istoria”, a precizat primarul Ilie Suciu.
Casa Memorială “Nikolaus Lenau” a fost înfiinţată în anul 1932, iar clădirea care găzduieşte muzeul a fost construită în anul 1775, azi fiind declarată monument istoric.
“Este casa unde în anul 1802 s-a născut poetul Nikolaus Lenau, unul din cei mai importanți poeți austrieci și unul din cei mai importanți poeți romantici ai Europei. Avem expuse aici: manuscrise, cărţi, decupaje din presa vremii, fotografii, tablouri, busturi, copii xerox etc., toate amintind de viaţa şi activitatea lui Nikolaus Lenau.
Tot aici, în cadrul Expoziţiei Etnografice Şvăbești pot fi văzute:
– interioare şvăbeşti (bucătărie, cămară, dormitor), în care sunt ex-puse obiecte de uz casnic şi gospodăresc folosite de coloniști, unelte şi instalaţii agricole şi gospodăreşti cum ar fi: bicicletă de lemn, furci, coase, greble, piatră de măcinat porumb, maşină de măcinat, presă de haine, bătător de cânepă, cântar, cursă de şoareci, lacăte, fierăstrău și ața mai depoarte.
De asemenea, ca un fapt deosebit puteți vedea aici costume tradiționale şvăbești din Banat, incluzând o colecţie de 51 de perechi de păpuşi, care prezintă portul popular şvăbesc din majoritatea localităţile bănăţene”, a adăugat administratorul public al comunei Lenauheim, Sebastian Horvath.
Evenimentul este organizat de Primăria Lenauheim în colaborare cu Asociatia Colț de Banat.
https://redirectioneaza.ro/asociatia-colt-de-banat
Cu ocazia acestei ediții inaugurale a evenimentului, Rețeaua Națională a Muzeelor din România a lansat și o campanie națională de dezvoltare de programe educative adresate copiilor și tinerilor din comunitățile rurale, prin care participanții înscriși la eveniment își pot promova și exploata colecțiile și patrimoniului cultural deținut. În colaborare cu Asociația „Da’DeCe”, RNMR a creat un KIT educațional, pus gratuit la dispoziția tuturor celor interesați pe website-ul Noaptea Muzeelor la Sate, secțiunea Resurse pedagogice.
„Pentru muzeele și entitățile din toată țara care și-au anunțat participarea la Noaptea Muzeelor la Sate și, în general, pentru cei interesați să conceapă programe pentru public am creat un kit pedagogic dedicat educatorilor muzeali și muzeografilor. Kitul cuprinde diverse tipuri de abordare a evenimentelor pentru public, într-un mod participativ, o structură flexibilă a unui atelier de educație muzeală în funcție de grupe diferite de vârstă, exemple de activități punctuale și sugestii practice pentru realizarea unor resurse destinate vizitei autonome sau a recuzitei pentru atelierele organizate. (…) Din această interacțiune se vor naște cu siguranță idei noi foarte valoroase pe care abia aștept să le descopăr în cele mai mici muzee din România. Vă încurajez să marcați ziua de 2 septembrie în agendă pentru o călătorie din sat în sat”, a afirmat Iulia Iordan, specialist în domeniul educației culturale la Asociația „Da’DeCe”, autoarea pachetului educativ Noaptea Muzeelor la Sate.