Sărbătoare mare, astăzi, în calendar. Creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Sfântul Apostol Petru s-a născut în Betsaida Galileei. A propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică până în Babilon și în ultima parte a vieții, la Roma. Sfântul Petru a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos, în anul 67, pe 29 iunie.
Potrivit Creștin-ortodox.ro, Sfântul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul Veniamin. Acesta a participat la uciderea arhidiaconului Ștefan. Pe calea Damascului i se arăta Hristos într-o lumină orbitoare și îl mustra: “Saule, Saule de ce mă prigonești?”. Se convertește și primește botezul de la Anania, episcopul Damascului. Sfântul Pavel a pornit în trei mari călătorii misionare și a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptura. A fost decapitat din porunca împăratului Nero, în anul 67.
Pentru că Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost în temniță deoarece l-au mărturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, ei au devenit ocrotitori ai sistemului penitenciar din România. Ei sunt ocrotitori ai celor lipsiți de libertate și din cauza faptului că cei ajunși în penitenciare sunt persoane care au greșit față de Dumnezeu, precum au greșit și ei: Petru S-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creștini.
Această zi, denumită popular Sânpetru de Vară, vine cu o serie de obiceiuri, tradiții și superstiții.
Ziua de 29 iunie, în care se sărbătoresc Sfinții Petru și Pavel, marchează mijlocul verii agrare și timpul secerișului.
În această zi de mare sărbătoare creştină, oamenii merg la biserică, la slujbă, iar femeile împart oale cu apă, pentru ca cei morţi să aibă ce bea pe lumea cealaltă. Tot azi oamenii nu au voie să lucreze în gospodării, să toarcă, întrucât se crede că astfel se întorc colacii de la morţi.
Tradiția spune că Sfântul Petru guvernează peste ploaie și căldură, deține puterea de a arunca grindina peste pământ. Se zice că atunci când Sfântul Petru plesnește din bici, sar din acesta scântei, care, odată căzute pe pământ, se transformă în licurici. Se spune că atunci când oamenii se îndepartează de credință, Sânpetru cheamă balaurii și începe să pornească grindina asupra acestora.
Din această zi, cucul şi privighetorile nu mai cântă.
Pentru sporul casei şi pentru sănătate, se respectă tradiţia Moşilor de Sânpetru şi se sfinţesc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci şi mere acrişoare; apoi, aceste ofrande se împart oamenilor săraci.
Oamenii pistruiaţi trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul; tradiţia spune că respectând acest ritual, pistruii nu se mai înmulţesc .