Social

Încep filmările la pelicula PRO Musica

Încep filmările la pelicula PRO Musica

Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei anunță prezentarea echipei și începerea filmărilor la pelicula PRO Musica 5.0 (titlu provizoriu).

La întâlnirea de azi cu jurnaliștii au participat Ilie Stepan, liderul grupului Pro Musica, și Doru Eugen Iosif, precum și o parte dintre realizatorii filmului: Gheorghe/Gelu Sfaițer, regizor; Vlad Doboș, Asistent de regie; Marian Odangiu (autorul scenariului), Valentin Beleiu, Editor de imagine și Aurelian Scorobete, Grafica cinetică.

A fost prezentată echipa de proiect: GHEORGHE/GELU SFAIȚER, Regia artistică; VLAD DOBOȘ, Asistent de regie; MARIAN ODANGIU, Scenariul; RAFAEL VASILCIN și OLIMPIU VUIA, Directori de imagine; VALENTIN BELEIU, Editor de imagine; AURELIAN SCOROBETE, Grafica cinetică; PAVEL VEREȘ, Grafic design; SEBASTIAN CIOCAN, Sunetul; BOJIȚA ILICI, Machiaj; LUCIAN CIORBA, Producător executiv și ILIE SÎRBU, Producător General.

Filmul este produs de ASOCIAȚIA SALVAȚI PATRIMONIUL TIMIȘOAREI cu sprijinul SC CONSTRUCTIM SA și BUSINESS PLUS.

PRO Musica 5.0 va fi un documentar artistic-muzical cu elemente de docu-dramă, ce are ca temă istoria prezenței grupului timișorean ”PRO Musica” în spațiul culturii române de-a lungul unei jumătăți de secol, de la începutul anilor ’70, până în prezent.

Proiectul se întemeiază pe evocările, confesiunile și opiniile principalilor componenți ai grupului, filmate în anul 2023, cu o abordare retrospectivă. La acestea se adaugă reconstituirile teatralizate cu actori (docudrama), părerile și mărturiile unor muzicieni care s-au integrat, într-un moment sau altul, în grup, colaboratori, intelectuali, personalități sau simpli iubitori și admiratori ai formației, susținute de un bogat suport sonor și vizual, secvențe de arhivă din concertele grupului și/sau din afara lor, fotografii, videoclipuri, afișe, cataloage, pliante, documente etc.

Principalele repere ale scenariului se referă la cele cinci etape esențiale din istoria grupului PRO Musica:

  1. a) etapa folk (opera folk ”Creanga de cireș” și piesa ”Glossa”)
  2. b) etapa rock progresiv cu influenţe de ethos naţional şi balcanic (”Zările gri”, ”Poarta de foc” etc.)
  3. c) etapa rockului baroc (opera ”Introducere într-un concert baroc”)
  4. d) etapa cu ample reverberații a piesei ”Timișoara”
  5. e) etapa marilor concerte de sinteză ale grupului.

Un loc important în economia scenariului îl ocupă consemnarea premierelor absolute ale grupului, în context muzical/cultural național și internațional:

  1. a) prima operă folk din istoria musicii românești
  2. b) primul concert rock organizat in Romania într-un spital de psihiatrie
  3. c) participare la toate cele nouă ediții ale Festivalului ”Tim Rock”
  4. d) singura trupă rock din România a cărei lucrare în versiune scenică a avut parte de 11 vizionări ale cenzurii comuniste şi apoi a fost interzisă
  5. e) primii muzicieni, componenți ai grupului PRO Musica, ce au cântat în public, în fața a peste 100.000 de manifestanți, împotriva regimului dictatorial al lui Nicolae Ceaușescu (cu dictatorul la acea dată incă la putere) în primul oraș liber din România (20 decembrie 1989)
  6. f) prima trupă rock a cărei compoziție (piesa ”Timișoara”) a devenit, prin Hotărâre de Consiliu Local, imn oficial al unui municipiu mare (Timișoara)
  7. g) piesa ”Timișoara” este primul disc single privat apărut în România
  8. h) cvadruplului album Stepan Project ”Lumina” este primul DVD muzical produs in România care are ca normă de sunet si Dolby Surround 5.1.
  9. i) primul concert rock in aer liber susținut vreodată în Estul Europei, de o maximă complexitate, într-un penitenciar din Europa de est.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*