Cultură

„Noaptea Muzeelor 2023” la Muzeul Național al Banatului

„Noaptea Muzeelor 2023” la Muzeul Național al Banatului

Muzeul Național al Banatului, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, se alătură evenimentului național „Noaptea Muzeelor 2023”. Astfel, sâmbătă, 13 mai 2023, instituția de cultură vă așteaptă să-i treceți pragul și între orele 17.00 – 02.00.

În anul Capitalei Culturale Europene, spectacolele de istorie vie („living museum”), oferite în  Bastionul Theresia în cadrul Nopții Muzeelor se vor îmbina cu momentele artistice și cu atelierele interactive într-un mare show comun al grupurilor de reconstituire istorică și artistice coordonate de MNaB. Participă la eveniment, sub denumirea de Uniunea Artiștilor – Cronicari: Eyaletul de Timișoara, Asociația Losonczy Istvan, Hrafnabroethr – Frații Corbi, Proiectul Răscoala, Asociația de Reconstituiri Istorice Timișoara, Deep6 Project, Peregrinii.

Programul din curtea Bastionului Theresia:

  • 17:00 – Curtea Bastionului – Deschiderea taberelor de reconstituire istorică –Timișoara otomană, Timișoara Evului Mediu târziu, Banatul medieval.
  • 18:00 – Spațiul expozițional „Istoria Militară a Banatului“, intrare din curtea Bastionului – Asociația de Reconstituiri Istorice Timișoara – Prezentare interactivă a unor file din istoria Cetății Timișoara începând cu secolul Baroc și până în anii orașului românesc interbelic. Salve de tun de secol XVIII și de început de secol XX în Curtea Bastionului Theresia.
  • 19:00 – Curtea Bastionului Theresia – Trecutul prezentat ca istorie vie de către Uniunea Artiștilor – Cronicari. Armele și ținutele Evului Mediu. Obiceiurile trecutului. Antrenamentele vitejilor (performance comun al grupurilor participante cu participarea activă a publicului, în condiții de absolută siguranță). Raiduri și bătălii în Ținuturile de Margine – o poveste adevărată, narată în stilul „living museum” și însoțită de muzică istorică.
  • 21:00 – Prezentare interactivă a pieselor din expoziția de spade și săbii istorice Fiare din beci, urmată de momente inedite. Dans cu săbiile în stilul oștenilor stepelor. Duel real cu arme istorice din colecția privată a Uniunii, între spadasini experimentați. Muzică istorică live (Peregrinii)
  • 22:00 – Drum printre secole – Uniunea Artiștilor – Cronicari. Muzica vechilor menestreli și arta jonglerilor cu focul vor însoți o poveste magică din trecut, narată cu sprijinul tuturor grupurilor participante, în cadrul unui spectacol prezentat în premieră la Noaptea Muzeelor 2023 la MNaB.

Vor putea fi vizitate expozițiile:

  • „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele” – care propune o incursiune în istoria cartierelor printr-o cheie barocă: alegoria simțurilor, prezentând secvențe din viața cotidiană din Iosefin (văzul), Elisabetin (tactilul), Fabric (auzul), Cetate (olfactivul) și Giroc (gustativul) – mansarda B2
  • „Prinț și Sultan. Decenii de Război și Fronturi Fluctuante la Hotarele Sublimei Porți” – care prezintă obiecte din diferite episoade ale marilor confruntări militare internaționale de pe scena europeană în urma cărora este constituit Banatul Timișoarei – mansarda B1
  • „Istoria militară a Banatului” – care aduce împreună uniforme, arme și piese de echipament militar de la începutul sec. al XVIII-lea (armatele habsburgică și otomană) și din anii Primului Război Mondial (armata română) (parter)
  • Muzeul Popa’s – expoziție de caricatură Ștefan Popa Popa’s, o colecție reprezentativă de caricaturi, medalii, premii și prezentări de evenimente din viața celui mai apreciat caricaturist din lume (parter)
  • Expoziția „Ciprian Porumbescu – 170. O viață, o epocă, un ideal” – ce conține panouri cu informații, mărturii și evocări despre diverse aspecte din viața lui Ciprian Porumbescu (parter)

Intrarea și participarea la evenimente este gratuită.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*