Sănătate

Soluție pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților alergici

Soluție pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților alergici

Bolile alergice au devenit o problemă majoră de sănătate la nivel mondial. Prevalența crescută a acestor afecțiuni este strâns legată de rata mare de urbanizare și industrializare globală, care a crescut nivelul de poluare. Poluarea aerului este asociată cu exacerbarea bolilor alergice, inclusiv astm, rinită alergică și alte afecțiuni atopice.

Pentru combaterea acestor afecțiuni, Consiliul Județean  Timiș a încheiat un acord de parteneriat cu Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I”, cu Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” și cu Spitalul Județean de Urgență ”Pius Brânzeu”, în vederea realizării în comun a proiectului pilot de interes județean ”Soluție pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților alergici la (bio-)particule”.

Obiectivele acordului vizează următoarele aspecte: monitorizarea în timp real a calității aerului pe tip de (bio)particulă, calculul nivelului concentrației acestora și potențialul alergen, utilizând dispozitive inteligente interconectate și servicii integrate;  alertarea persoanelor sensibile și/sau afectate în funcție de sensibilitatea la fiecare tip de (bio-)particulă, recomandând acțiuni specifice și monitorizând starea lor; monitorizarea și raportarea nivelului fenologic al plantelor alergene care emit bio-particule, în vederea alertării și informării populației cu mult înainte ca particulele să fie în atmosferă; consiliere și tratament pro activ al persoanelor sensibile și/sau afectate precum și monitorizarea evoluției acestora, reducând preventiv fluxul masiv pe centrele de tratament sau spitale; extinderea soluției pilot prin interconectarea la nivel național cu sisteme de alarmare și informare a populației și autorităților.

Se are în vedere identificarea zonelor cu grad mare de infestare cu plante cu potențial alergenic și trasabilitatea acestora, informarea populației, dar și consiliere și tratament pro activ al  persoanelor sensibile. De asemenea, o altă direcție urmărită vizează dispozitivele IOT „edge-computing” inteligente, pentru identificarea parametrilor climatici necesari în estimarea evoluției fenologice a plantelor și fungilor și perioada de eliberare a polenului, respectiv sporilor nocivi. Protocolul va permite procesarea datelor și predicția trendului nivelului de polen și spori, precum și alerte și acțiuni colaterale.

Acest sistem este util pentru că în orice lucru trebuie să știi dușmanul. Dușmanul, pentru cei alergici, este alergenul din aer, în situația noastră. Acești alergeni există în mod spontan în aer, este vorba la începutul primăverii de polenul diverșilor arbori. Încet-încet va începe polenul de graminee, care în mai-iunie face la fel de mulți pacienți să sufere, iar în august-septembrie începe polenul de ambrozie despre care acum 15 ani nu se știa nimic. Peste toate acestea sunt diversele tipuri de mucegaiuri care și ele sunt extrem de impactante asupra calității vieții și pot duce la astm. Deci de la rinită alergică se merge la astm, la crize pe care nu și le poate explica pacientul. Pentru pacient este important să știe la ce se expune în momentul în care începe să crească alergenul la care se știe sensibilizat pentru că va începe să se trateze înainte de a fi foarte afectat pentru cei care nu sunt alergici – să fie avizați de maximum de prezență a diverselor aero alergene, ca să se ferească pentru că există riscul ca în ani să dezvolte alergie, iar pentru noi ca medici este important să știm care alergeni este cauza simptomelor unui pacient care este în fața noastră. Pot să vă spun că în urmă cu 15 ani când nu se știa despre ambrozie aproape nimic, pacienții cu simptomele acelea severe de tip rino-conjunctivită și astm erau tratați cu antibiotice, crezând că sunt cu o mare infecție, ori nu a fost adevărat”, a precizat prof. univ. dr. Carmen Bunu Panaitescu, președintele Societății Române de Alergologie şi Imunologie Clinică.

Soluția propusă constituie o premieră în domeniu, prin identificarea și acțiunile țintite pe vario-tipuri de (bio-)particule, cu scopul în ameliorarea efectelor acestor asupra populației.

Este un proiect de suflet, o idee pe care am avut-o acum doi ani și mă bucur ca am reușit să coagulăm principalii actori cu care am semnat un protocol de colaborare, pentru a trece la implementarea proiectului. Vorbim despre crearea unui sistem pilot, unic la nivel național, cu finanțare de la Consiliul Județean Timiș”, a spus Alin Nica, președintele CJ Timiș.

 În județul Timiș, tendința alergiilor respiratorii este în creștere. Mai precis, dintre pacienții alergici identificați în perioada 2008 – 2018 (n = 13047 pacienți), aproape jumătate (44,49%) au fost diagnosticați cu rinoconjunctivită și/sau astm indus de (bio-)particule tip aero-alergeni, iar dintre aceștia, majoritatea erau sensibilizați la polen.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*