Politic

Vicepreședintele PNL al CJ Timiș cercetat de ANI

Vicepreședintele PNL al CJ Timiș cercetat de ANI

Alexandru Proteasa este cercetat de Agenția Națională de Integritate pentru conflict de interese administrativ.

Acesta este vicepreședinte al C.J. Timiș și fost Consilier local în cadrul Consiliului Local al Com. Moșnița Nouă, județul  Timiș.

“În perioada exercitării mandatului de consilier local a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii C.L. al Com. Moșnița Nouă privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal prin care se aprobă introducerea în intravilanul extins al localității a unei suprafețe de teren aflat în proprietatea societății în cadrul căreia persoana evaluată deține calitatea de asociat unic și funcția de administrator, producându-se astfel un folos patrimonial pentru sine, respectiv pentru societate”, transmite ANI.

Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70, art. 71 și art. 77 din Legea nr. 161/2003 și art. 228, alin. (1), lit. c) din O.U.G. nr. 57/2019.

Un alt membru PNL Timișoara este declarat în incompatibilitate de ANI. Este vorba despre consilierul local și directorul Poștei,  Adrian Lulciuc.

”În perioada exercitării mandatului 2016-2020 de consilier local, societatea comercială în cadrul căreia persoana evaluată a deținut calitatea de asociat, a încheiat la data de 22 aprilie 2020, 3 contracte de furnizare produse (achiziții directe – facturi fiscale în valoare totală de 73.780 Lei), cu diverse societăți înființate ori aflate în subordinea/sub autoritatea C.L. al Mun.Timișoara, încălcând astfel prevederile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”, se arată în comunicatul de presă al ANI.

UPDATE: Alexandru Proteasa reacționează referitor la decizia ANI.

Conflictul de interese administrativ sesizat de Agenția Națională de Integritate cu privire la Alexandru Proteasa, vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș va fi contestat de către acesta în instanță. Presupusa stare de incompatibilitate nu implică Consiliul Județean Timiș, iar mandatul de vicepreședinte și atribuțiile lui Alexandru Proteasa în cadrul instituției nu sunt afectate în niciun fel.

“Consider că este vorba despre o eroare administrativă. ANI a cercetat, la sesizarea unui «binevoitor» , prima întâlnire ordinară online a Consiliului Local Moșnița Nouă, difuzată prin intermediul platformei Zoom Meetings, în contextul pandemiei Covid 19. La momentul respectiv era instituită starea de urgență pe întreg teritoriul României, motiv pentru care ne-am văzut nevoiți să ne adaptăm la noua normalitate a vieții. În mod categoric m-am abținut de la votarea proiectului de hotărâre pentru care am fost reclamat că l-aș fi votat nerespectând prevederile Codului Administrativ și voi dovedi acest aspect. ANI este obligată să răspundă oricărei sesizări, dar dreptatea și legalitatea se stabilesc în instanță” a declarat Alexandru Proteasa, vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș.

De celălată parte, consilierul local PNL Adrian Lulciuc susține că nu se află în incompatibilitate, în calitatea de administrator și nici capacitate decizională. Nu este vorba despre acte sau fapte de corupție.

“Având vedere decizia ANI cu privire la presupusa stare de incompatibilitate care mă vizează, precizez că în perioada vizată de decizia ANI aveam calitatea de asociat în cadrul unei entități private, fără a avea o altă funcție în cadrul acesteia. Nu am cunoștință despre activitatea firmei respective și prin urmare, nu mă consider în incompatibilitate câtă vreme nu aveam calitatea de administrator și nici capacitate decizională. Nu este vorba despre acte sau fapte de corupție. Așadar, voi face toate demersurile legale pentru a clarifica situația pe cale legală, în instanță. Voi discuta cu colegii din conducerea PNL și vom decide împreună ce va urma”.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*