Administrație

Stocurile Colterm la finalul lunii martie

Stocurile Colterm la finalul lunii martie

Stocurile de combustibil necesar producerii energiei termice pentru încălzire și apă caldă de consum au fost, la finele lunii martie 2023, începutul lunii în curs, următoarele:

Cărbune: stocul la data de 01.04.2023 a fost de 15.569,13 tone, în condițiile unui consum mediu de cărbune energetic, în luna martie, de aproximativ 863 de tone/zi. Cantitatea totală achiziționată în intervalul iunie 2022 – martie 2023 este de 176.022 tone de cărbune, la care se adaugă stocul de cărbune de la finalul sezonului anterior de încălzire, de 6.084 tone. În total, 182.106 tone cărbune, din care s-au consumat până în prezent 166.537 tone.

Gaz: pentru luna în curs, necesarul estimat de gaze naturale este de 42.000 MWh (în scădere față de lunile precedente) și este asigurat prin contractul pentru achiziția de gaze naturale încheiat cu furnizorul de pe piața concurențială SC Lord Energy SRL, plata urmând să se realizeze în patru tranșe săptămânale, din luna mai, furnizorul înțelegând situația Colterm, privind achiziția certificatelor de poluare. În ceea ce privește stocul de gaz înmagazinat, acesta a fost utilizat în totalitate. În total, stocul înmagazinat de gaz a fost, în sezonul de încălzire 2022-2023, de 38.585 MWh, cantitate consumată în intervalul decembrie 2022 – martie 2023, și care a fost achitată în totalitate încă din toamna anului trecut.

Referitor la proiectul cu finanțare europeană intitulat „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timișoara în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană Etapa II”, Colterm transmite că, la ora actuală, lucrările pe rețelele secundare de termoficare au fost finalizate în proporție de 100%, mai exact au fost reabilitați 20.497 metri. În ceea ce privește situația pe rețelele primare de termoficare, până în prezent, au fost finalizate lucrări pe o lungime de 7.742 metri, dintr-un total de 9.183 metri, cu alte cuvinte s-a realizat un procent de 84,3 % din lucrări.

În ceea ce privește situația achiziției certificatelor EUA pentru emisii de gaze cu efect de seră, respectiv 227.000 certificate EUA, încasările din ultima perioadă (în special din partea Primăriei Timișoara), coroborat cu negocierile de amânare la plată a unor facturi, către anumiți furnizori, permit la momentul actual achiziționarea celor necesare pentru conformarea CT Centru (aproximativ 45.000 bucăți). Pentru CET Sud, lucrăm în continuare pe mai multe scenarii de lucru, intenția Societății fiind evident de a conforma în integralitate ambele centrale.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*