Anunt, Social

ADID Timiș atrage atenția cetățenilor: diferența dintre BIODEGRADABIL și COMPOSTABIL

ADID Timiș atrage atenția cetățenilor: diferența dintre BIODEGRADABIL și COMPOSTABIL

Biodegradabil şi compostabil sunt doi termeni deseori folosiţi atunci când se vorbeşte despre reciclare. Problemele legate de gestionarea deșeurilor devin tot mai evidente. În ultimii ani, conștientizarea nevoii de reciclare a crescut considerabil.

Prin urmare, trebuie să cunoaștem diferența dintre biodegradabil și compostabil pentru a întreprinde acțiuni adecvate care să contribuie la protecția ecologică. Procesele nu sunt la fel și anumite produse nu sunt potrivite pentru ambele.

Biodegradabil și compostabil – creează confuzie în rândul consumatorilor pentru că nu sunt înțeleși pe deplin.

Așa cum sugerează și numele dacă ceva este “biodegradabil” înseamnă că se poate descompune în mod natural, într-un mod non-dăunător, într-o perioadă de timp care diferă de la material la material. Iată câteva materiale biodegradabile: Resturi de mâncare, Deșeuri animale, Produse vegetale, Hârtie,  Prosoapele de bucătărie și hârtia igienică inscripționate astfel, Iarba tunsă, Frunze, Lemnul natural.

Dar, ATENȚIE, nu tot ce este biodegradabil este și… compostabil! Materialele compostabile se descompun complet în părțile lor de bază, în timp util și se vor transformă în ceea ce numim: hummus/compost – un pământ gras denumit pământ fertil. Dacă te-ai hotărât să faci compost acasă, pentru a obține un un pământ de calitate, există câteva reguli care trebuie respectate”, au menționat reprezentanții Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri (ADID) Timiș.

Ce putem pune în compostor: deșeuri vegetale alimentare, coji de ouă, iarbă tăiată, frunze, material lemnos mărunțit și gunoi de grajd.

Fără materiale din: sticlă și metal, pietre, plastic, cenușă de huilă, buruieni cu semințe, ziare si reviste color, resturi de mâncare gătită, oase, resturi de carne și produsele sanitare care pot contamina îngrășământul natural pe care vrei să îl obții.

Azotul și carbonul joacă un rol esențial în descompunerea deșeurilor organice – motiv pentru care este important să incluzi în compost materiale care să conțină ambele elemente.

Printre materialele cu un conținut ridicat de azot se află florile, pâinea, cojile de ouă, boabele de cafea, frunzele și deșeurile de la animale.

Un conținut crescut de carbon găsești în paie, așchiile de lemn, frunzele uscate, ramurile copacilor, cojile de nuci, hârtie și rumeguș. Acest proces este extraordinar – parctic resturile vegetale pe care le utilizăm la obținerea compostului se întorc în natură, pentru a se transforma din nou în plante, demonstrându-ne astfel circuitul neîntrerupt al naturii, la care putem contribui cu ușurință.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*