Cultură

REMIX ID reprezintă tradițiile Banatului la Veszprém, în Ungaria

REMIX ID reprezintă tradițiile Banatului la Veszprém, în Ungaria

Ethnic Love Mix vol.12, spectacolul Remix ID care sărbătorește diversitatea Timișoarei și a Banatului urmează să fie jucat la Veszprém, sâmbătă, 11 martie, oraș care, alături de Timișoara și de Elefsina, este Capitală Europeană a Culturii în anul 2023. Practic, spectacolul Remix ID devine unul dintre primele produse de export ale programului cultural timișorean în anul 2023.

Astfel, Remix ID creează infrastructuri culturale nu doar între mediul urban și rural din România, ci și între diferitele orașe și regiuni internaționale, parte a circuitului cultural european, care împărtășesc principiile interculturalității și a multiculturalității, și au demersuri puternice de documentare și recuperare a valorilor și tradițiilor etnice.

De sute de ani, în zona Timișului și a Banatului trăiesc pașnic, alături de români, alte 12 etnii – șvabi, maghiari, sârbi, bulgari, croați, romi, ucraineni, slovaci, cehi, aromâni, italieni, evrei.

Asta e povestea lor – primul spectacol Remix ID, care a avut premiera anul trecut, și care strânge laolaltă materialul documentat mai bine de 5 ani de la aproape toate comunitățile etnice din zona Timișului, fiind reinterpretat de către artiști contemporani – interviuri, muzică, gastronomie, dansuri, tradiții, chiar și tehnici de cusut costume populare, povești de viață, mărturii tragice din istoria îndepărtată și din cea recentă.

Folosind îmbinarea dintre vechi și nou, dintre rural și urban, dintre coregrafia clasică și cea contemporană, scenariul spectacolului Remix ID își dezvăluie povestea prin dans și proiecții. E povestea perenă a celui care jinduiește la schimbare, se pierde în vâltoarea necunoscutului și apoi regăsește și renaște atât din rădăcinile trecutului, cât și din experiența prezentului.

Compoziția spectacolului reflectă aceast melanj dintre vechi și nou, deoarece aduce împreună dansurile vechi, tradiționale, dar și o coregrafie contemporană, alături de proiecții și muzică de la cei mai fresh artiști contemporani.

Regia: Olga Török

Coregrafia: Gisela Elisa Heredia

Proiecții si Muzica: Psihodrom

Cu: Luca Marcu, Eugen Curelici, Andrei Aungurencei, Cosmin Antal, Diana Abdo, Olga Török, Antonia Itineanț si Deian Berecici

În plus, publicul timișorean, dar și cel vizitator, este invitat să participe la un alt eveniment parte a programului cultural 2023, expoziția 𝗠𝗔𝗗𝗘-𝗨𝗣 𝗛𝗜𝗦𝗧𝗢𝗥𝗜𝗘𝗦 𝗛𝗔𝗩𝗘 𝗟𝗢𝗡𝗚 𝗟𝗜𝗩𝗘𝗦, aflată în spațiul expozițional de la MV sci-art, curatoriată de Iris Ordean.

Vizitatorii pot vedea lucrările unora dintre cei mai fresh artiști contemporani – 𝑨𝒏𝒏𝒂 𝑩𝒂𝒏𝒕𝒊𝒖𝒄, 𝑨𝒍𝒆𝒙𝒂𝒏𝒅𝒓𝒂 𝑪𝒐𝒓𝒐𝒊 & 𝑩𝒐𝒈𝒅𝒂𝒏 𝑫𝒖𝒎𝒊𝒕𝒓𝒆𝒔𝒄𝒖, 𝑼𝒍𝒓𝒊𝒌𝒆 𝑬𝒕𝒕𝒊𝒏𝒈𝒆𝒓, 𝑹𝒊𝒔𝒐 𝑲𝒊𝒕𝒕𝒂, 𝑨𝒏𝒅𝒓𝒆𝒆𝒂 𝑴𝒆𝒅𝒂𝒓 & 𝑴𝒂̆𝒍𝒊𝒏𝒂 𝑰𝒐𝒏𝒆𝒔𝒄𝒖, 𝑨𝒅𝒊𝒏𝒂 𝑴𝒐𝒄𝒂𝒏𝒖, 𝑪𝒂̆𝒕𝒂̆𝒍𝒊𝒏 𝑴𝒂𝒓𝒊𝒖𝒔 𝑯𝒆𝒓𝒆𝒔̦𝒂𝒏𝒖-𝑷𝒆𝒕𝒓𝒊𝒔̦𝒐𝒓, care cercetează viața istoriilor inventate și chestionează modului în care omenirea își construiește și își canonizează propriile istorii: ce fragmente din istorie sunt considerate mai demne de cercetare, studiu și descoperire? Care grupuri devin mai atractive decât altele, ce acte artistice intră în istorie și ce aspecte ale istoriilor sfârșesc prin a avea o „viață lungă”? Ar putea fi istoriile nimic mai mult decât niște povești inventate?

Expoziția este deschisă până la 16 aprilie 2023, la centrul MV sci-art, programul de vizitare fiind de marți până sâmbătă, între orele 12:00 – 18:00.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*