Administrație

Primăria Timișoara vrea să aducă în patrimoniul orașului peste 50 de hectare de teren la CET Sud

Primăria Timișoara vrea să aducă în patrimoniul orașului peste 50 de hectare de teren la CET Sud

Primarul Dominic Fritz cere Guvernului României transmiterea în domeniul public al Municipiului Timișoara a peste 50 de hectare pe care funcționează CET Sud. În acest sens, a înaintat Consiliului Local un proiect de hotărâre care va fi discutat în ședința de astăzi. Aceste terenuri se află în proprietatea Statului Român și administrarea COLTERM și conform legii, ar trebui să aparțină domeniului public al Municipiului.

„Este încă unul din demersurile pe care le facem pentru întregirea patrimoniului orașului. Cerem Guvernului României să transfere cele 53 de hectare de la CET Sud în proprietatea Timișoarei pentru a putea continua investițiile de modernizare și salvare a sistemului de termoficare centralizat. Este o acțiune absolut firească de a preveni orice tentație ca acest teren să ajungă prin mijloace dubioase la persoane care nu au nicio legătură cu interesul orașului și Timișoara să fie din nou devalizată. Din păcate Timișoara are o tristă tradiție în acest domeniu: de-a lungul anilor orașul a fost jefuit de terenuri, cladiri industriale, vile centrale. Vrem să evităm riscul ca și aceste 53 de hectare de la CET Sud să aibă aceeași soartă. Sunt convins că Guvernul României va înțelege miza demersului nostru și va urgenta acest transfer de proprietate”, a spus primarul Dominic Fritz.

Pe aceste terenuri se află instalații, utilaje, drumuri de exploatare, calea ferată pe care ajunge cărbunele, platforme de depozitare, conducte, 87 de construcții tehnice pe care COLTERM le folosește în activitatea de producere și distribuţie a energiei termice.

Conform anexelor Codului Administrativ, respectiv OUG nr. 57/2019, lista de bunuri care aparțin domeniului public al municipiului includ: „reţelele de alimentare cu apă, canalizare, termoficare, staţiile de tratare şi epurare a apelor uzate, cu instalaţiile, construcţiile şi terenurile aferente”.

Primăria Municipiului Timișoara are planuri de salvare și modernizare a sistemului de termoficare local, pe aceste terenuri, astfel încât a depus deja un proiect pentru fonduri europene în valoare de 230 de milioane de lei pentru producerea energiei electrice și termice prin cogenerare de înaltă eficiență.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*