În cursul anului 2022, la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș, au fost înregistrate 5.087 reclamații, din care 233 au fost neîntemeiate.
În aceeași perioadă, comisarii CJPC Timiș au desfășurat 2.207 acțiuni de control, sancționând abaterile constatate cu:
În 2022, CJPC Timiș a efectuat, 223 acțiuni de control din totalul celor realizate doar pentru a monitoriza modul în care marile lanțuri de magazine respect legislația în vigoare, mai exact, cele aparținând lanțurilor: Mega Image, Penny, Profi, Lidl, Auchan, Kaufland, Carrefour,precum și 332 acțiuni de control la unitățile de alimentație publică, din județ, (restaurante,fast-food-uri,patiserii,brutării), în toate acestea fiind găsite nereguli.
În urma acestor acțiuni, comisarii CJPC Timiș au aplicat următoarele sancțiuni:
SUPERMARKETURI
– 190 amenzi contravenționale în valoare totală de peste 1,8 milioane lei
– 72 avertismente
Acestora li se adaugă următoarele măsuri complementare:
– oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a produselor cu deficiențe în valoare de peste 200.000 lei
– închidere temporară a unității, pe o durată de cel mult 6 luni, pentru 1 magazin
– propunerea închiderii temporare a unității, pe o durată de la 6 luni la 12 luni, pentru 2 magazine
– oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficinețelor, pentru 20 de unități
ALIMENTAȚIE PUBLICĂ
Acestora li se adaugă următoarele măsuri complementare:
Dintre cele mai frecvente nereguli constatate, menționăm:
– comercializarea unor produse în afara termenului de valabilitate
– comercializarea unor produse congelate neconforme (produse cu culoarea modificată și cu acumulări de gheață în ambalaj)
– comercializarea unor fructe și produse din carne cu modificări organoleptice evidente și urme de mucegai
– nerespectarea regimului de temperatură pentrupăstrarea preparatelor (de exemplu, unele vitrine cu masă caldă nu asigurau temperatura minimă de +60 grade C, necesară sau unele pentru răcire, care depășeau valoarea de 4-8 grade C, conformă)
– utilizarea unor spații de depozitare neigienizate
– comercializarea unor produse cu ambalajul deteriorat
– nerespectarea temperaturii de depozitare la produsele alimentare comercializate în spațiile frigorifice
– comercializarea unor produse fără a avea pe etichete informațile traduse în limba română
– comercializare unor produse fără a oferi consumatorilor certificate de garanție
– comercializare unor produse nealimentare cu certificat de garanție neactualizat
– nerespectare condițiilor de depozitare
– comercializarea unor produse alimentare cu data limităde consum depășită
– comercializarea unor produse de patiserie care prezentau, pe suprafață, insecte
– comercializarea unor produse de brutărie-patiserie cu informare incompletă privind mențiunea “produse din produse congelate”, cu ambalaj deteriorat
– utilizarea unor vitrine de expunere la comercializare, a produselor de panificație-patiserie, insalubre
– utilizarea unor cuptoare, neigienizate corespunzător și a unor tăvi arse
– existența unor insecte vii în spațiul de preparare și coacere
– folosirea unor condiții de păstrare a produseloralimentare necorespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar
– folosirea unui bloc alimentar neigienizat corespunzător cu strat de grăsimi gros, igrasie, prezența muștelor pe alimentele în curs de preparare
– existența pavimentului neigienizat și a unor rafturi murdare, în zona de comercializare.