Administrație

Stocurile Colterm la începutul iernii

Stocurile Colterm la începutul iernii

Pentru funcționarea în bune condiții a sezonului de încălzire 2022-2023, Colterm a transmis că aprovizionează constant cu combustibil și actualizează în permanență stocurile, așa încât să nu existe sincope în furnizarea energiei termice pentru încălzire și apă caldă de consum.

Concret, Colterm are un stoc de 43.050 tone cărbune. Până în prezent, s-a achiziționat cantitatea totală de 78.972 tone de cărbune, din care 35.922 tone au fost consumate și are contractată întreaga cantitate de cărbune, estimată pentru această iarnă (210.000 tone).

De asemenea, pentru asigurarea necesarului de gaze naturale, stocul înmagazinat este de 38.585 MWh (din totalul de 40.000 MWh, cât a fost stabilit de autorități), în luna noiembrie neatingându-ne deloc de aceste cantități. Au fost încheiate opt contracte pentru achiziția de gaze naturale, pentru cantitatea de 190.165 MWh, cu livrare în perioada noiembrie 2022 – martie 2023, consumul cantităților din aceste contracte derulându-se fără întârzieri în livrare.

„Precizăm că, atât pentru furnizorii cu care avem contract, cât și pentru FUI (furnizor de ultimă instanță), care pentru luna în curs este Engie, s-a plătit în avans gazul, în proporție de 70 %, pentru decembrie, restul urmând să fie plătit conform acordurilor de plată cu furnizorii. Așa cum anunțam și în comunicările anterioare, din totalul cantităților de gaz necesare pentru acest sezon, avem încă o parte necontractată. Ținând seama de cele de mai sus, raportat la plățile efectuate pentru luna decembrie, cantitatea încă necontractată este de aproximativ 65.000 Mwh, cantitate necesară pentru perioada ianuarie – martie 2023 și care, în absența încheierii unor contracte, va fi consumată în baza contractelor cu FUI, la fel cum am facut și în lunile anterioare.

Suplimentar folosirii cărbunelui și gazului, în vara acestui an, am reușit obținerea autorizației pentru arderea de biomasă, iar la ora actuală se află în curs de derulare procedurile specifice pentru achiziționarea acesteia. Anticipăm că luna aceasta vom arde primele cantități de biomasă”, a declarat administratorul special al Colterm, Alexandru-Cristian Amza.

În ceea ce privește stadiul reparațiilor demarate la cele două mari centrale termice, la ora actuală, în incinta CET Sud, se mai află în derulare unele lucrări de reparații la Cazanul de abur nr. 2 (100 t/h), care se vor finaliza în cursul acestei luni (decembrie), iar la ora actuală funcționăm cu două cazane de abur / 6 mori / 14 Mwh producție energie electrică, pe turbină.

Totodată, pentru o eficiență mai mare în exploatare și reducerea de noxe, respectiv îmbunătățirea confortului abonaților, compania de termoficare lucrări la CAF1 (cazan de apă fierbinte), la CT Centru. Astfel, în vederea conformării la normele de mediu, au fost demarate lucrări de înlocuire a arzătorului de gaz și montarea unui ventilator suplimentar pentru recircularea gazelor arse. Prin aceste intervenții la CAF1 vom obține o funcționare cu emisii poluante reduse: NOx max. 70 mg/Nmc; CO max. 50 mg/Nmc; putere de 50 Gcal, cu precizarea că, începând cu 31.12.2019, conform Planului de Tranziție pentru conformarea Instalațiilor Mari de Ardere, limita maximă a noxelor este de 100 mg/Nmc. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la 1.370.000 lei, din fonduri proprii.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*