Social

Încep verificările la barajele din Spațiul Hidrografic Banat

Încep verificările la barajele din Spațiul Hidrografic Banat

Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) va începe de miercuri 04.10.2022, până în data de 25.10.2022, acțiuni de verificare  a calității construcției și siguranței în exploatarea barajelor de tip C și D, aflate în întreg spațiul Hidrografic Banat.

Acțiunea se derulează în baza Hotărârii nr. 42/03.10.2022 a Guvernului României-Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

La nivelul ABA Banat se vor constitui echipe mixte alcătuite din personal din cadrul Serviciilor de Inspecție Bazinală a Apelor și Exploatare Lucrări Hidrotehnice, care vor efectua controale de specialitate la toți agenții economici/instituții ale autorităților publice centrale sau locale care administrează și/sau exploatează acumulările și barajele din categoria de importanță C și D, din județele Timiș și Caraș-Severin.

Se vor urmări și verifica: existența și valabilitatea actelor de reglementare, starea tehnică și funcțională a lucrărilor și echipamentelor hidromecanice, urmărirea comportării construcțiilor, starea malurilor/versanților acumulării (existența alunecărilor de teren), gradul aproximativ de colmatare a lacurilor de acumulare, existența planurilor de apărare la inundații, gradul de îndeplinire a măsurilor stabilite prin expertize, inspecții tehnice sau alte verificări anterioare, etc.

În Spațiul Hidrografic Banat avem 63 de baraje din categoria de importanță C și D, repartizate astfel:

⦁       în județul Timiș: 39 de baraje

⦁       în județul Caraș-Severin: 23 de baraje

⦁       În județul Arad: 1 baraj

Toate cele 42 de baraje aflate în administrarea ABA Banat au toate avizele tehnice și funcționează în condiții de siguranță (mențiune: la barajul Oravița Mică lucrările de punere în siguranță sunt în derulare, conform programului de investiții).

Conform legii nr.466 din 18 iulie 2001 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.244/2000 privind siguranţa barajelor, (și a NTLH – 021) se înțelege prin categoria de importanță

        C — baraj de importanță normală

        D — baraj de importanță redusă


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*