Politic

USR Timiș: Depolitizarea învățământului în Timișoara și la nivel județean

USR Timiș: Depolitizarea învățământului în Timișoara și la nivel județean
Adora Beauty

USR Timiș face un pas major pentru depolitizarea învățământului în Timișoara și la nivel județean.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a lansat „PACTUL POLITIC PENTRU UN MANAGEMENT EDUCAȚIONAL TRANSPARENT ȘI NON-PARTIZAN”.

Propunerea a fost inițiată recent și propusă de USR Timiș tuturor partidelor din Consiliul Local Timișoara. Este vorba de un gest politic fără precedent la nivel local, care urmărește depolitizarea și transparență totală în domeniul educației, la nivel județean și în Municipiul Timișoara.

Documentul are un obiectiv fundamental, dorit de întreaga comunitate de părinți și educatori, anume să statueze faptul că „Directorii sunt temporari, educația nu. Stop numirilor în funcția de director fără concurs, fără evaluări corecte, fără consultări.”

Prin documentul propus de conducerea USR Timiș, președinții partidelor politice reprezentate în Consiliul Local Timișoara se angajează să:

Susțină depolitizarea managementului școlar din Timișoara, indiferent de rezultatele următoarelor cicluri electorale, de schimbarea conducerii instituțiilor din educație sau de propriile simpatii sau interese;
Să oprească practicile neetice privind ocuparea funcțiilor sau eliberarea din funcțiile vacante de directori ai unităților de învățământ din Timișoara;
Să promoveze proceduri de selecție a conducerii unităților de învățământ care să se alinieze în interesul comunității educaționale în mod transparent, obiectiv și meritocratic;
Să folosească doar plenul Consiliului Local Timișoara ca spațiu de dezbatere, decizie și evaluare a propunerilor pe posturile vacante la conducerea unităților de învățământ preuniversitar din Timișoara;

În vederea atingerii de îndată a acestor obiective, Pactul pe Educație prevede câteva principii și moduri de decizie de aplicat, referitoare la numirea, selecția și evaluarea directorilor unităților de învățământ preuniversitar de stat și promovarea unei conduite morale și corecte între părți.

Administrația publică locală este unul dintre actorii principali cu care unitățile de învățământ conlucrează pentru implementarea și atingerea obiectivelor de management educațional instituțional și a strategiilor în domeniu asumate la nivel local.

La nivelul municipiului Timișoara, în acest moment, sunt 28 de unități de învățământ care au directori numiți prin decizia Inspectoratului Școlar Județean Timiș și 32 de funcții de conducere vacante în aceste unități de învățământ. Practic, în Timișoara anul școlar 2022-2023 a început cu directori numiți pentru aproape jumătate din unitățile de învățământ preuniversitar de stat. Conform Legii Educației Naționale, directorii numiți nu semnează contracte de management financiar cu autoritatea publică locală, autoritatea publică locală nu este implicată în procesul de numire a acestora și nu are pârghii legale prin care să se asigure de transparența și corectitudinea acestui proces.

La ideea semnării Pactului pe Educație propus de USR Timiș au aderat, într-o primă instanță, și liderii celui mai important sindicat din învățământul timișean, anume Federația „Spiru Haret” Timiș, care numără peste 5000 de profesori, învățători și educatori din întregul județ.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*