Sănătate

1 octombrie- Ziua mondială a luptei împotriva cancerului de sân

1 octombrie- Ziua mondială a luptei împotriva cancerului de sân

Am intrat în luna dedicată conștientizării și prevenirii cancerului de sân, considerată cea mai frecventă formă de cancer la femei și a doua cauză a deceselor provocate de tumorile maligne.

La nivel european, la fiecare două minute, viața unei femei se schimbă definitiv după aflarea diagnosticului, iar la fiecare șase minute o mamă, o soră, o prietenă pierde lupta cu boala.

Statisticile sunt tulburătoare și greu de urmărit, dar vreau să știți că aceste date pot fi schimbate dacă începem să acordăm o atenție mai mare sănătății noastre.
Campaniile de informare joacă de asemenea un rol important în această luptă cu bolile necruțătoare.
Am participat la o acțiune organizată de OFSD Lugoj, alături de doamna conferențiar doctor Izabela Petre, la invitația doamnei Oana Tyukodi, o supraviețuitoare a bolii.
Acolo am transmis doamnelor prezente câteva informații de bază care pot salva vieți și pe care fiecare femeie trebuie să le cunoască:
Cel mai frecvent simptom al cancerului de sân este apariția unui nodul, o masă nedureroasă, solidă, care are margini neregulate.
Autoexaminarea sânilor trebuie să constituie un obicei constant in viața noastră și este recomandată să se facă în primele 5 zile dupa terminarea sângerării menstruale. Ea se face prin inspecția și palparea bilaterală a sânului, mamelonului și axilei (zona de sub braț).
În cazuri rare, prima manifestare a unui cancer poate fi o tumefacție axilară prin invazia ganglionilor de la acest nivel, fară tumoră mamară palpabilă (așa numitul cancer mamar ocult)
Axila este o zonă relativ traumatizată prin proceduri cosmetice, iar leziunile apărute la acest nivel sunt deseori atribuite aplicării de deodorant sau metodelor de depilare.

Mereu spunem că sănătatea este cea mai importantă, dar din păcate devine prioritate doar când ajungem în situații critice.
Acordați-vă timp pentru sănătate și vorbiți cu cei dragi să facă același lucru”, transmite Bianca Gavriliță, medic ginecolog.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*