Social

Campanie de informare: Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Campanie de informare: Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș anunță continuarea campaniei de informare-conștientizare  “ Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală”.

Campania de informare-conștientizare demarată în anul 2021 de ADID Timiș și Retim, este adresată tuturor utilizatorilor serviciului de salubrizare (populație și agenți economici).

“Din păcate, pentru că unii cetățeni nu respectă regulile simple de selectare a gunoiului, suntem obligați să luăm măsuri din ce în ce mai stricte.  Cred că și un copil de școala primară înțelege de ce este important să punem plasticul și hârtia în punga/tomberonul galben, sau de ce este important să împăturim/tasăm deșeurile corespunzător ca să ocupe cât mai puțin loc.

Dacă până și copiii înțeleg că nu trebuie să amestecăm deșeurile reciclabile cu cele reziduale, atunci e clar că și noi, adulții, trebuie să începem să ne comportăm responsabil cu gunoiul pe care îl generăm zilnic.

Nu mai suntem în etapa în care trebuie să învățăm ce să facem cu gunoiul, consider că deja timișenii știu foarte bine ce au de făcut, doar lenea sau nepăsarea mai pot sta la baza unui comportament iresponsabil. Spun iresponsabil pentru că timpurile pe care le trăim ne obligă să fim tot mai atenți cu resursele pe care le avem la dispoziție, iar gunoiul este o resursă valoroasă mai ales atunci când este colectat corect și revalorificat responsabil”, transmite Cristian Moș, președintele ADID Timiș.

În momentul de față din  miile de tone de deșeuri care sunt colectate lunar de către RETIM în zonele de operare din județul Timiș, doar o mică parte pot fi reciclate. Din neglijență sau nepăsare, deșeurile sunt aruncate amestecate în containere sau la întamplare, iar această situație face imposibilă sortarea și reciclarea.  

Infrastructură disponibilă

În localitățile din județul Timiș există un sistem de colectare a deșeurilor municipale compus din pubele și containere separate pentru diferite categorii:  recipiente galbene/saci galbeni, clopote verzi, compostoare (doar in mediul rural), precum și recipiente negre. Acestea sunt puse la dispoziția generatorilor de deșeuri fie la gospodăriile individuale sau sedii de firmă, fie în spațiile comune de la blocuri.

Prin urmare, există toate condițiile, dar este absolut necesar  ca și cetățenii să respecte regulile de colectare separată.

Ca mod de lucru în această campanie, echipajele RETIM vor folosi un sistem de etichetare a recipientelor care conțin deșeuri colectate necorespunzător, iar în final orice recipient neconform nu va fi ridicat.
Etapa 1 – O ETICHETĂ GALBENĂ se va aplica pe recipientele care

conțin alt tip de deșeuri decât cele pentru care sunt dedicate.

Această etichetă va conține o listă cu mai multe tipuri de neconformității, ce permit cetățeniilor să înțeleagă unde au greșit.

În această etapă deșeurile vor fi colectate de către echipajele RETIM.

Etapa 2 – O ETICHETĂ ROȘIE va fi lipită pe recipientele în care se    

constată că deșeurile sunt colectate amestecat. În această situație

recipientele NU vor mai fi ridicate, iar pe eticheta roșie va fi precizat

motivul colectării.  În acest caz, cetățenii sunt rugați ca până la viitoarea colectare să sorteze corect deșeurile, informându-se mai bine în ceea ce privește regulile de colectare separată.

ATENTIE! Autoritățile locale vor efectua controale și vor aplica amenzi conform legislației în vigoare, fiind sancționată necolectarea separată a deșeurilor.
Rețineți! Colectarea separată a deșeurilor este o obligație legală, conform Legii 101/ 2006.

Campania se derulează pe mai multe medii de informare – presa scrisă, presa online, radio, televiziune, Facebook, dar și prin distribuție de pliante,afișe și ghiduri.

Informații suplimentare sunt disponibile pe website www.adidtimis.ro , www.retim.ro.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*