Cultură

24 iunie, Ziua universală a iei

24 iunie, Ziua universală a iei
Adora Beauty

Iile românești au cucerit mapamondul. UNESCO a inclus mai întâi ia în patrimoniul imaterial, iar în 2013, s-a declarat 24 iunie Ziua universală a iei.

Povestea „bluzei românești” începe, culmea, la Paris. Aproape că nu există om care să nu fi auzit de seria de lucrări „La bouse roumaine” pictată de impresionistul francez Henri Matisse. A fost doar o chestiune de ani până când iile bunicelor au cucerit casele de modă și Hollywoodul.

Paul Poiret, cel mai la modă designer de modă din perioada primului război mondial, a fost deschizătorul de drumuri în adoptarea iei românești în colecțiile de lux ale caselor de modă. Vizionarul Poiret a creat ţinute pentru Regina Maria a României şi a fost un mare admirator şi prieten al lui Brâncuşi. Era fermecat de frumusețea costumului popular românesc cu care a intrat în contact prin Regina Maria, ea însăși una dintre principalele promotoare ale costumului national, care îi era clientă fidelă.

„𝐀𝐫𝐭𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐦𝐚̆𝐢𝐞𝐬𝐭𝐫𝐢𝐞 𝐛𝐚̆𝐧𝐚̆𝐭̦𝐞𝐚𝐧𝐚̆” – 𝐟𝐢𝐧𝐢𝐬𝐚𝐣𝐮𝐥 𝐞𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐞𝐢

Astăzi este ultima zi în care puteți vizita expoziția „Artă și măiestrie bănățeană” de la Muzeul Național al Banatului. Au mai rămas câteva ore în care puteți vizita expoziția. Ce puteți vedea?

𝟏𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐬𝐭𝐮𝐦𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐂𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐄𝐭𝐧𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜𝐚̆ „𝐌𝐚𝐫𝐢𝐮𝐬 𝐌𝐚𝐭𝐞𝐢”

𝐁𝐢𝐣𝐮𝐭𝐞𝐫𝐢𝐢 𝐚𝐮𝐭𝐞𝐧𝐭𝐢𝐜𝐞 𝐯𝐞𝐜𝐡𝐢 𝐝𝐞 𝐬𝐮𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐢

𝐃𝐨𝐜𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐟𝐨𝐭𝐨𝐞𝐭𝐧𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜𝐞

𝐈𝐮𝐛𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐩𝐨𝐩𝐮𝐥𝐚𝐫 𝐛𝐚̆𝐧𝐚̆𝐭̦𝐞𝐚𝐧 𝐚𝐮 𝐢𝐧𝐭𝐫𝐚𝐫𝐞 𝐥𝐢𝐛𝐞𝐫𝐚̆!

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*