Social

Cyclo Fest – model de promovare a cicloturismului în Banat și Serbia

Cyclo Fest – model de promovare a cicloturismului în Banat și Serbia
Adora Beauty

Sâmbătă, 18 iunie 2022, ora 11:00, a avut loc evenimentul “Cyclo-Fest Turul Banatului 2022, ediția a V-a, care s-a organizat în perioada de sustenabilitate a proiectului „Turul Banatului”, proiect finanțat prin Programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră RomâniaSerbia. Evenimentul s-a desfășurat la Popasul turistic pentru bicicliști aflat la ieșirea din Jimbolia, către vama cu Republica Serbia.

La competiție, și în acest an, au participat elevi din clasele V-VIII ai școlilor din Jimbolia și Nova Crnja (Serbia).

Proiectul Turul Banatului” a reunit trei parteneri: localitatea Nova Crnja (Serbia) – lider de proiect, Orașul Jimbolia (România) și Centrul Regional pentru Dezvoltarea Socio-Economică a Banatului (Serbia). Obiectivul principal urmărit a fost promovarea ofertei turistice transfrontaliere și stimularea practicării ciclismului.

În noiembrie 2017 a fost înființat Grupul Cyclo, cu sprijinul căruia au fost stabilite cele patru rute (De Tours) pentru bicicliști: DeTour 1: Jimbolia – Foeni – Jaša Tomić – Srpska Crnja – Jimbolia (Marea Experiență a Banatului); DeTour 2: Jimbolia – Srpska Crnja – Kikinda – Nakovo – Jimbolia (Mica Experiență a Banatului); DeTour 3: Vizitarea Jimboliei (Jimbolia Vizitarea Muzeelor); DeTour 4: Jimbolia – Cenei – Timișoara – Jimbolia (Timișoara Hop).

Pentru crearea unei infrastructuri rutiere adecvate acestei activități a fost înființată entitatea pentru cicloturism transfrontalier: Centrul Regional de Cicloturism “Tour de Banat” în Nova Crnja, Serbia și Popasul turistic pentru bicicliști în Orașul Jimbolia.

Evenimentul de sâmbătă a început cu primirea copiilor și a delegației din Serbia: reprezentanții Partenerului lider conduși de viceprimarul localității Nova Crnja, Dejan Panić.

Orașul Jimbolia a fost reprezentat de echipa de organizatori și de primarul Darius Postelnicu.
 

Agent Principal în cadrul Poliției Orașului Jimbolia, Sergiu Săpunaru a prezentat câteva elemente importante privind siguranța circulației rutiere, cu precădere pentru bicicliști.

Copiii prezenți au participat la o competiție de aptitudiniarbitrați de Valentin Gheran, profesor de sport și membru al grupului Cyclo.

Câștigătorii competiției, trei din partea sârbească și trei din partea românească, au fost premiați cu câte o bicicletă locurile I și seturi pentru bicicliști locurile II și III. După competiție, toți participanții au beneficiat de o masă oferită de către organizatori.

Promovarea cicloturismului nu se oprește aici. Partenerivor continua să promoveze în anii viitori obiectivele stabilite prin acest proiect, reluând seria acțiunilor de tip ciclofest în cadrul unui proiect nou, care se depune luna următoare, prin care își propunconstruiască piste de biciclete și prin care va fi pregătit proiectul tehnic pentru pista care vor lega cele două țări.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*